Фінансування соцдопомог, монетизація пільг та забезпечення інвалідів ТЗР: заступник Міністра соціальної політики перевірив виконання урядових рішень на Полтавщині

Надрукувати

На Полтавщині з робочим візитом перебуває заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Мета його приїзду – перегляд практичної реалізації прийнятих урядом рішень.

Зокрема, заступник міністра перевіряє впровадження на Полтавщині зміни порядку фінансування виплат державних соціальних допомог, впровадження монетизації пільг на житлово-комунальні послуги та забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

Про ключові моменти таких урядових рішень Віталій Музиченко розповів під час пресконференції в ОКІА «Новини Полтавщини».

Якщо раніше виплата державних соціальних допомог відбувалася за рахунок субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам, то на нині це відбувається через окрему бюджетну програму, головним розпорядником коштів якої стало Міністерство соціальної політики.

«Це дає можливість скоротити термін проходження коштів до кінцевого отримувача. Тобто якщо раніше кошти з державного бюджету надходили до обласного, а звідти спрямовувалися у районний чи міський, і вже потім – до місцевого управління захисту населення, то нині спрямування коштів передбачено з Міністерства напряму місцевим органам соціального захисту населення без участі місцевих бюджетів. Тож відповідно ці кошти швидше потраплятимуть до кінцевого одержувача – отримувача державних соціальних допомог», – сказав Віталій Музиченко.

За його словами, в перших числах січня Міністерство спрямувало 4,1 млрд грн у регіони. У Полтавській області ці кошти вже дійшли в органи соціального захисту населення.

«Ми очікуємо, що сьогодні вже розпочнеться безпосередньо виплата коштів через банківські установи та поштові відділення. Тож порядок, який був затверджений, спрацював. Практика засвідчує, що такий підхід полегшує і пришвидшує надходження коштів до одержувача», – зауважив Віталій Музиченко.

З початку поточного опалювального періоду у державі запроваджено монетизацію пільг. У межах цього механізму передбачено два алгоритми виплати коштів: безготівковий варіант (коли Ощадбанк адмініструє кошти і розраховується з постачальниками послуг) та той, коли пільговик отримує грошовий вираз пільги у готівковій формі через банк чи пошту. Єдина тут умова: до 15 жовтня пільговик мав звернутися до органів соціального захисту населення, щоб обрати форму, в якій він бажає отримувати пільги.

«Враховуючи те, що такий механізм у нашій державі запроваджується вперше, було досить багато запитів від громадян щодо бажання перейти на готівкову форму. За перші кілька днів реалізації нововведення понад 3 тис. пільговиків подали відповідну заявку, щоб уже в січні перейти на отримання пільг готівкою. Нині це дасть можливість спростити і зробити більш зрозумілим механізм монетизації пільг», – розповів заступник Міністра.

В кінці 2019 року були прийняті зміни до Закону про державний бюджет і було додатково спрямовано майже 800 млн грн Міністерству соціальної політики на забезпечення технічними засобами інвалідів.

«За підсумками роботи у Полтавській області, можемо сказати, що відповідна програма спрацювала. На Полтавщині вона виконана належним чином. Відсоток освоєння коштів і забезпечення технічними засобами реабілітації практично сягнув 100% – склав 99,8%. Попри те що кошти були виділені в останній місяць 2019 року, в регіоні система спрацювала добре і вдалося повністю забезпечити потребу в технічних засобах реабілітації, що зроблено вперше за останні кілька років», – сказав Віталій Музиченко.

Також у межах поїздки заступник Міністра соціальної політики відвідав Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, щоб подивитися роботу підприємства з виготовлення протезно-ортопедичнихвиробів та  ортопедичного взуття. Крім цього, на сьогодні у нього заплановані візити до ряду відділень соціальних органів області.