Previous Next

«Різдвяна феєрія» у Полтаві зібрала понад 300 колядників з усієї області

Надрукувати

У Полтаві відбувся п’ятий обласний фестиваль театрального вертепного дійства «Різдвяна феєрія». Більше 20 етнографічно-фольклорних колективів із районів та ОТГ області виступили в обласному центрі, щоб відзначити свято Різдва Христового.

Розпочався захід зі святкового богослужіння та масового виконання колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю» 320-ма співаками у Свято-Успенському кафедральному соборі.

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір звернувся до колядників із настановами.

«Щороку нас погода випробовує то дощем, то снігом, то морозом, але фестиваль традиційно відбувається, щоб прославити нашого спасителя, – сказав владика Федір. – Наше життя не завжди радісне, трапляються всілякі перипетії. От і сьогодні в далекій країні розбився український літак, ми глибоко сумуємо за усіма жертвами авіакатастрофи. І пам’ятаємо, що все в божих руках. Христос сказав, що царство боже не тут, і не там, воно в кожному з нас. Тож якщо жити за божими заповідями, без хитрощів, лукавства і гніву, ми всі підемо у вічність до раю без пекельних мук. Ми всі створені богом добрими, і я бажаю вам такими і залишатися. Трудіться на благо країни, області, міста, тоді бог буде завжди з нами».

Продовжився фестиваль урочистою ходою від собору до Театральної площі, де на сцені перед театром імені Миколи Гоголя артисти презентували обряди Полтавщини.

Долучились до вертепної ходи заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Катерина Рижеченко, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір та секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота.

Катерина Рижеченко привітала полтавців зі святами: «Дякую організаторам за фестиваль і збереження традицій. Бажаю творчим колективам святкового настрою та натхнення. А полтавцям – миру, щастя, радісних облич рідних і коханих людей. Вітаю усіх зі святами».

Різдвяний обласний фестиваль проводиться п’ятий рік поспіль. У заході взяли участь професійні й аматорські творчі колективи, церковні хори та ансамблі з Гадяча, Хорола, Нових Санжар, Кременчука та Зінькова. Чимало «Вакул і Оксан» приїхало з новостворених ОТГ, загальноосвітніх шкіл Шишацького та Хорольського районів, сільських будинків культури області.

Не зважаючи на робочий день, на фестивалі зібралося багато глядачів. Вони мали можливість поспівати колядки разом із акторами та придбати вироби декоративно-прикладного мистецтва на святковому ярмарку.

Щорічний фестиваль ініціювали Полтавська єпархія ПЦУ, Департамент культури і туризму Полтавської ОДА та Полтавська міська рада.