• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі з 1 квітня 2020 року

У 2020 році на виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» Програма медичних гарантій запрацює в повному обсязі. Національна служба здоров'я України (далі – НСЗУ) буде закуповувати медичні послуги у медичних закладів усіх рівнів надання медичної допомоги, а оплачувати їх за договором.

Так які саме медичні послуги матимуть змогу з наступного року отримувати  мешканці Полтавщини, як і всі українці за Програмою медичних гарантій?

Принцип «гроші йдуть за пацієнтом» тепер переходить ще й на лікарні. 

27 листопада Уряд ухвалив Програму медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року, давши старт другій хвилі трансформації системи охорони здоров'я. Програма медичних гарантій для населення діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків.

Амбулаторні медичні послуги, включаючи лабораторну, функціональну та інструментальну діагностику, малі хірургічні втручання, ургентну стоматологічну допомогу, медичну реабілітацію (крім тієї, що надається у стаціонарних умовах) будуть оплачуватися НСЗУ за Програмою медичних гарантій у межах та на основі тарифів, передбачених на амбулаторну допомогу.

Окремо, в межах Програми медичних гарантій, виділено пакети пріоритетних медичних послуг на інструментальні дослідження для ранньої діагностики найбільш поширених онкологічних захворювань: гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія. Цей напрям визначено пріоритетним у сфері охорони здоров’я у 2020-2022 роках. Пріоритетні послуги – це переважно дороговартісні технологічні обстеження, які відповідають міжнародним рекомендаціям до їх проведення.

НСЗУ оплачуватиме також (за спеціальними тарифами) проведення хірургічних операцій дорослим та дітям у стаціонарних умовах, надання медичної допомоги при пологах, в тому числі – у складних неонатальних випадках.

Так само передбачено оплату НСЗУ за лікування пацієнтів методом екстракорпорального гемодіалізу в амбулаторних умовах, надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті та інфаркті міокарду. Також здійснюватиметься оплата за надання стаціонарної допомоги дорослим та дітям з нехірургічними (соматичними) захворюваннями (крім медичних послуг, пов’язаних з наданням стаціонарної медичної допомоги при шкірно-венерологічних захворюваннях (окрім важких дерматозів) та довготривалого стаціонарного лікування нарко- та алкозалежності (окрім гострих станів)) та психіатричної меддопомоги.

За такими ж принципами здійснюватиметься оплата за лікування туберкульозу у дорослих та дітей, діагностика, лікування та супровід людей, які живуть з вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації тощо.

Усе це стосується послуг, окрім тих, що включено до переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138 (ЗП України, 1996 р., №18, ст. 501).

Національна служба здоров’я України, як центральний орган виконавчої влади реалізує політику в сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення і є уповноваженою структурою відповідальною за ефективне витрачання бюджетних коштів при наданні медичних послуг у межах Програми медичних гарантій. Це передбачено Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та Положенням про НСЗУ.

Завдання НСЗУ – здійснити закупівлю безпечних та якісних медичних послуг, необхідних пацієнту, в межах наявного бюджету Програми. Відтак перед тим, як витрачати бюджетні кошти для закупівлі медичних послуг, у тому чи іншому закладі, НСЗУ має переконатися, що такий надавач забезпечить надання якісних і безпечних медичних послуг і буде ефективно використовувати бюджетні кошти.

ПРЕСЦЕНТР ДОЗ ПОЛТАВСЬКОЇ ОДА

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk