Previous Next

Кожна онкохвора дитина в області отримала 40 тисяч гривень допомоги

Надрукувати

Стан реалізації обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення в 2019 році та пріоритетні завдання на наступний рік обговорили на апаратній нараді в голови Полтавської облдержадміністрації.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення Людмили Корнієнко, в області реалізовано 38 державних та місцевих програм соціального захисту населення. У 2019 році на це спрямовано більше 4 мільярдів гривень. Виплату державних соціальних допомог отримали 899 тисяч осіб: серед яких багатодітні родини, сім’ї, що  потребують житлових субсидій, пільг із оплати за житлово-комунальні послуги; учасники АТО/ООС, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС та інші.

«Пріоритетним завданням Програми соціального забезпечення населення області на 2013-2020 роки є підвищення рівня соцзахисту учасників АТО/ООС, членів сімей загиблих учасників АТО/ООС та громадян, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, – зауважила Людмила Корнієнко. – Передбачено санаторно-курортне лікування, реабілітація осіб даних категорій. Також виплачується щомісячна стипендія дітям загиблих учасників АТО/ООС у розмірі прожиткового мінімуму  (2027  гривень). Така виплата проведена 96 полтавцям на  суму 1695,8 тисяч гривень».

У 2019 році збільшено розмір одноразової допомоги онкохворим дітям до 40 тисяч гривень, повідомила директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА.

«Чи проводиться в області моніторинг потреби дітей у допомозі. Чи всі онкохворі діти отримали таку одноразову виплату на лікування?» – запитав на апаратній нараді голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

«Процедуру цієї виплати ми проводимо разом із Департаментом охорони здоров’я, тому як тільки до нас надходить відповідна заява, перевіряємо, чи перебуває дитина на обліку, і в п’ятиденний термін проводимо розрахунки. За 2019 рік 118 онкохворих дітей отримало по 40 тисяч гривень допомоги через банківську установу чи Укрпошту», – пояснила Людмила Корнієнко.

Окремо на нараді обговорили пільговий проїзд полтавців на міжміських та міжобласних маршрутах загального користування. У поточному році, за словами Людмили Корнієнко, 126 тисяч осіб отримали компенсацію за проїзд на суму 2249,5 тисяч гривень за наявності чека.

«Раз на два місяці до мене звертаються ображені учасники АТО, яким було відмовлено в пільговому проїзді,  – повідомив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. – Чому так відбувається? І чи можна якось спростити механізм отримання компенсацій за проїзд, щоб хлопці не бігали з чеками. Можливо, треба розробити якусь електронну програму».

«Це дуже слушне питання, ми вже готові для безпаперового обміну інформацією щодо пільгового проїзду полтавців, але, на жаль, автостанції поки що не мають відповідного обладнання й не можуть нам передавати необхідну інформацію», – пояснила директор Департаменту соціального захисту населення.

Принагідно додала, що на Полтавщині для організації служби «соціального таксі» забезпечено співфінансування у розмірі 50 % за рахунок коштів обласного бюджету та 50 % із місцевих бюджетів для придбання мікроавтобусів, обладнаних підйомниками. У 2019 році придбано такі мікроавтобуси в Шевченківському районі Полтави та Глобинському районі.

У межах Програми також здійснюється фінансова підтримка діяльності 12 обласних громадських організацій, які опікуються проблемами ветеранів та осіб з інвалідністю. У 2019 році на зазначені цілі спрямовано 1034,4 тисяч гривень.

Усі 28 напрямків Програми залишаються пріоритетними і в 2020 році, на фінансування заходів планується спрямувати 36,7 мільйонів гривень із обласного бюджету. Крім того до програми внесені зміни щодо підтримки членів сімей військовополонених та лікування 5 тисяч дітей-інвалідів у обласних будинках-інтернатах.