Previous Next

На Полтавщині зрошується 2,9 % земель

Надрукувати

Загалом площа зрошуваних земель в Україні становить 2,2 мільйони гектарів, із яких зрошується лише чверть – 505,02 тисячі гектарів. Майже 3% земель зрошується на Полтавщині.

Невідомий об'єктВ області для забезпечення поливу 50,8 тисячі гектарів обліковуються 64 стаціонарні поливні системи. 11 систем обслуговують господарства, використовуючи державну частку основних меліоративних фондів, яка перебуває на балансі водогосподарських організацій. Про це на апаратній нараді розповів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов.

Цього року в області зрошувалося 5,51 тисячі гектарів сільськогосподарських культур, виконано 24,5 тисячі гектарополивів, кратність поливів у середньому становить 4,5 рази.

За словами Сергія Фролова, Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з Регіональним офісом водних ресурсів у Полтавській області ведеться робота серед аграріїв щодо сприяння впровадженню поливу та підвищенню його ефективності на території області.

«У зв’язку з постійним зменшенням водності річок на території області є необхідність знаходити нові водозабори, які забезпечать подачу води протягом поливного сезону та зможуть забезпечити системи крапельного поливу на невеликих зрошуваних ділянках», – сказав Сергій Фролов.

Деякі зрошувальні системи області не працювали по 10-15 років. Нині Кременчуцьким міжрайонним управлінням зрошувальних систем разом із сільгоспвиробниками відновлена робота 6-ти потужних насосних станцій та 11 км магістрального каналу на Градизькій зрошувальній системі й насосна станція на Карпівській зрошувальній системі. За 5 років площа поливу сільськогосподарських культур у межах систем зросла із 372 до 4251 гектара.

Також в області впроваджуються сучасні технології зрошення сільськогосподарських культур поза межами зрошувальних систем. У 2019 році такі технології застосовуються на понад 1,1 тисячі гектарів.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що до початку поливного сезону 2020 року потрібно підготувати зрошувальні системи.

«Давайте зробимо все, що від нас залежить. Завершимо інвентаризацію, оформимо відповідні документи, щоб власники могли як передавати в оренду, так і ремонтувати системи поливу», – сказав Олег Синєгубов.