Previous Next

Голови полтавських громад підбили підсумки запровадження адміністративної реформи й обговорили існуючі проблеми

Надрукувати

На круглий стіл «Кращі практики місцевого економічного розвитку та міжнародного співробітництва» в Полтавську облдержадміністрацію  прибули 45 голів ОТГ, що вже перебувають на прямих міжбюджетних відносинах із державною, та представники ще 6 громад, де 22 грудня пройдуть перші місцеві вибори.

«Реформа децентралізації триває вже не один рік, але ми вважаємо, що вона вийшла на фінішну пряму. І, напевне, час підбивати підсумки реформи. Формат сьогоднішньої зустрічі обрали недаремно. Круглий стіл проводимо для того, щоб почути всіх, кращі практики ОТГ, почути проблеми, які заважають розвиватися громадам і економічно зростати», – звернувся до учасників заходу голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко розказала про кращі практики використання інструментів економічного розвитку та міжнародного співробітництва.

«Є позитивна динаміка використань коштів Державного фонду регіонального розвитку громадами Полтавщини на різні проєкти і заходи. У Семенівській ОТГ, наприклад, реконструювали будинок для одиноких людей похилого віку, у Горішніх Плавнях  відбудували спортивний майданчик, в Опішнянській ОТГ була проведена термомодернізація місцевої гімназії, а в Шишаках створений пожежний центр безпеки», – повідомила Інна Іщенко.

До кінця 2019 року ОТГ Полтавської області ще мають використати всі кошти інфраструктурної субвенції, завершити 161 проєкт, адже ці гроші не перехідні. Уже з цією задачею впоралися й закупили техніку, встановили освітлення чи відремонтували бюджетні установи такі громади регіону: Глобинська, Семенівська, Сергіївська. Також були названі ОТГ з позитивною динамікою зростання: Коломацька, Недогарківська, Гадяцька, Новагалещанська, Сергіівська та Новосанжарська.

Окремо на круглому столі обговорили співпрацю полтавських громад із проєктами міжнародно-технічної допомоги. Якщо в 2015 році всього 9 енергоефективних заходів було проведено в області за підтримки іноземців, то в 2018 році – вже 33, цього року – 40. Загалом 27 ОТГ області співпрацюють із міжнародно-технічними організаціями у різних сферах. Лідером у цій сфері розвитку залишається Пирятинська ОТГ, яка вже отримала гроші по 9 проєктам: забезпечено питне водопостачання, вирішені питання сміттєповодження, побудовано ЦНАП.

На круглому столі голови кращих ОТГ області мали змогу поділитися досвідом використання коштів, створенням робочих місць та підтримкою місцевих підприємців. Голова Сергіївської ОТГ Ігор Лідовий розповів про ремонт та утримання доріг; мультимедійне оснащення, опалення та утеплення шкіл; освітлення, водопостачання населених пунктів та створення хлібопекарського підприємства і сироварні.

Потім присутні мали змогу обговорити спільні проблемні питання та знайти способи їх вирішення. Найактивніше дискутували про стан місцевих доріг та методи їх утримання взимку. Зауважували і про відсутність співпраці між громадою та райдержадміністраціями.