Previous Next

Олексій Гончарук назвав Полтавщину однією з лідерів за готовністю до чергового етапу медичної реформи, що стартує з 1 квітня

Надрукувати

На всеукраїнській селекторній нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука обговорювали питання запровадження чергового етапу медичної реформи та охоплення профілактичними щепленнями. Полтавську область в студії представляли голова облдержадміністрації Олег Синєгубов, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак та представники галузі.

«Із 1 квітня кардинально змінюється підхід до фінансування лікарень. Субвенція, що існувала, замінюється Програмою медичних гарантій, на яку вже закладено 72 мільярди гривень, – повідомив Олексій Гончарук. – Цифри показують, що ми недостатньо підготовлені до реформи і є ризики її запуску. Але я навіть не буду називати вам інші сценарії. Реформа стартує з 1 квітня і крапка. За 4 місяці, що залишилися, маємо усунути недоліки, вирішити проблеми».

Олексій Гончарук назвав три пункти, за якими щомісяця визначатимуть готовність кожної області до реформи: кількість автономізованих закладів, комп’ютеризованих лікарень і наявність підключення до електронної системи НСЗУ. Прем’єр також назвав 5 областей, які готові до реформи і є лідерами в охороні здоров’я. Це Полтавщина, Вінниччина, Харківщина, Сумщина та Одещина. А ось аутсайдерів заслухали в студії.

Олег Синєгубов подякував Віктору Лисаку за лідерство Полтавщини у впровадженні реформи, але й зазначив, що ще є над чим працювати.

«Необхідно завершити оптимізацію закладів охорони здоров’я, зокрема, укрупнити диспансери для ефективнішого використання ресурсів. Якщо хтось не вірить у фінансову неспроможність закладу, будемо проводити роз’яснювальну роботу, переконувати медиків на місцях. Але в графіки, складені Міністерством охорони здоров’я з переходу на нову систему фінансування лікарень, ми маємо вкластися», – зазначив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, що до 2 лютого 2020 року всі лікувальні установи стаціонарного типу мають укласти угоду з НСЗУ, стати комунальними закладами й отримувати фінансування за кожного пролікованого пацієнта. Полтавська область брала участь у пілотному проєкті реформи вторинної ланки медицини, і вже 56 закладів охорони здоров’я працюють за новим принципом. Якраз на базі Полтавської області й розроблене фінансування для лікарень України, а за досвідом до полтавських менеджерів у медицині щомісяця приїздять фахівці з інших регіонів. Зокрема, на днях чекають луганських та донецьких медиків.

Крім стану готовності до медичної реформи, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук доручив адміністраціям щомісяця звітуватися по кількості вакцинованого населення і зобов’язав довести показники з обов’язкових щеплень до 95%. Адже зараз населення України не захищене від основних типів захворювань, бо має рівень вакцинації нижчий за 50%.

«Інформаційна робота, власний приклад, усі засоби треба задіяти, щоб населення не боялося робити щеплення собі та дітям», – сказав Олексій Горнчарук.

«Вакцин у Полтавській області по першому комплексу достатньо, холодильне обладнання перевіряємо, моніторимо кожне місце зберігання вакцини, – повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Лисак. – Загалом по області непогані показники вакцинації, не нижчі від загальноукраїнських (до 80%). Є сайт, на якому педіатри та сімейні лікарі відповідають на усі проблемні питання пацієнтів, по кору уточнили списки щеплених дітей та педагогічних працівників. Сімейні лікарі мають змогу організувати пересувний медпункт по щепленню колективів установ, адже профілактика небезпечних вірусних захворювань може врятувати людей від витрат та ускладнень».