Previous Next

«Самовільне захоплення земельної ділянки – основне порушення земельного законодавства», – Вадим Чувпило

Надрукувати

Територіальні органи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру за 9 місяців 2019 року здійснили 50 планових та 63 позапланових заходів державного нагляду у сфері господарської діяльності щодо суб’єктів господарювання (використання та охорони земель). За результатами перевірок виявили  87 порушень вимог земельного законодавства.

Про це на апаратній нараді повідомив начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило.

 «Інспектор з державного контролю має повне право перевіряти як суб’єктів господарювання, так і земельні ділянки. Інспектори склали 70 протоколів про адміністративне правопорушення, винесли 70 постанов про накладення адміністративного стягнення на суму 23 800 грн, які добровільно сплачені до державного бюджету. Із метою усунення порушень видано 76 приписів на площу понад 4 тисячі га, із них повторних 27 приписів. Матеріали щодо двох перевірок передали до правоохоронних органів», – сказав Вадим Чувпило.

За вказаний період  було нараховано відшкодування за самовільне зайняття земельних ділянок та зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу на суму 2,7 млн грн, з якої більше 2,4 млн грн  сплатили до місцевого бюджету. Найбільше коштів надійшло до місцевих бюджетів Зіньківського,  Хорольського, Котелевського, Кобеляцького, Чутівського районів.

Вадим Чувпило додав, що одним із найпоширеніших порушень земельного та кримінального законодавства є самовільне зайняття землі.

«Самовільне захоплення земельної ділянки – основне порушення земельного законодавства. Органи місцевого самоврядування та агровиробники часто до загальних масивів доорюють додаткові території. На місцевому рівні відсутнє будь-яке реагування. І такі правопорушення ми можемо виявляти лише за сигналами громадян», –  сказав Вадим Чувпило.

Нагадав, що є доручення прем’єр-міністра 100% переінвентаризувати всі землі сільськогосподарського призначення. Із 08 листопада 2019 року  Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру започаткувала оприлюднення наказів та матеріалів перевірок на офіційному вебсайті.

Як зазначив голова облдержадміністрацій Олег Синєгубов, нині земельні питання досить нагальні.

«Нещодавно в області відбувся Форум щодо запровадження ринку землі. Зокрема, там говорили, що Держгеокадастр – найкорумпованіший орган стосовно оформлення права власності, користування та володіння земельним ділянками. Зі слів людей, зрушення є тільки щодо учасників АТО, вирішити якісь інші питання – проблема. І ми цю ситуацію не залишимо поза увагою, а проведемо відповідну роботу», – сказав Олег Синєгубов.

За інформацію Держгеокадастру, на  території Полтавської області  – 2 875 тис. га земель, із них 2 223,30 тис. га – землі сільськогосподарського призначення. Державних земель – 26%, 74% – землі приватної власності. Вадим Чувпило зазначив, що понад 20 тис. га земель використовуються без правоустановчих документів. Ці землі незаконно засівають або на них незаконно видобувають корисні копалини, або їх забудовують.