Previous Next

У Полтаві відкрили виставку про Голодомор 1932-1933 років

Надрукувати

Виставка фотографій і документів, присвячених історії Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, відкрилася  в Державному архіві Полтавської області  до дня пам’яті жертв голодоморів. В експозиції «Голодомор 1932-1933 років на Полтавщині» більше півсотні документів,  що свідчать про причини, хід та наслідки Голодомору в Україні.

«Нещодавно виявили ще один документ, яких донині збереглося дуже мало, про голод 1933 року. В ньому йдеться про вилучення метричних книг 1932-1933 рр. І це факт, який засвідчує причини великої смертності», – розповіла директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.

Виставка поділена на два розділи. В першому розповідається про основні причини, що призвели до Голодомору в Україні і, зокрема, на Полтавщині у 1932-1933 роках: постанови вищих органів влади, місцевих партійних та радянських органів, силових структур, повідомлення друкованих ЗМІ про розгортання мережі ТОРГСИНів у Полтаві, плакати 1930-х років, що розповідають про стратегічні напрямки розвитку політичного та економічного життя країни тощо. До другого розділу ввійшли документи про перебіг та наслідки трагічних подій 1930-х років. На стендах цього розділу представлено карту України, на якій визначено області найбільших демографічних втрат; порівняльну таблицю переписів населення Полтавських районів за 1926 та 1937 рр. копії актових записів громадянського стану про смерть від голоду у 1932-1933 рр., світлини «командирів» великого Голоду та жертв Голодомору, документальні свідчення про учасників тих трагічних подій.

«Цей геноцид замовчувався багато років. Однак майже кожна сім’я  відчула наслідки цієї страшної події. Я запитував у бабусі, чому ви не залишили нам ніяких сімейних коштовностей: каблучок, ланцюжків тощо. На що вона відповіла: «Якби я щось залишала, то вас не було», –  розповів голова Громадської ради при Полтавській ОДА Володимир Голуб.

В окремих експозиціях розміщені наукові видання за темою «Голодомор 1932-1933 років – геноцид проти українського народу».