Previous Next

У Полтаві презентували книгу про Антона Цедіка

Надрукувати

У Полтавській обласній універсальній бібліотеці імені І.П. Котляревського відбулася презентація книги «Антон «Еней» Цедік – правдива Душа в пошуках Істини». Упорядники видання – Олена Стоцька, Олена Голтвяниця, Ольга Цедік.

Антон Цедік – полтавець, молодший сержант резерву, доброволець батальйону «Донбас». Був учасником полтавського та київського майданів. Позивний «Еней». Брав участь у боях за визволення Лисичанська, Попасної. 20 серпня поїхав до Іловайська. 29 серпня 2014-го загинув під час виходу колони батальйону «Донбас» з оточення під Іловайськом «зеленим коридором» між селами Многопілля та Червоносільське. Їхав у кузові автомобіля КрАЗ, коли російсько-терористичні формування відкрили вогонь.

Ідея написати книгу про Антона Цедіка виникла у директора Полтавської гімназії №17 Олени Голтвяниці.

«2 роки тому, коли я приїхала на Полтавщину і почала працювати у цій гімназії, познайомилася із сім’єю Цедіків. Відтоді у нас почалась співпраця. Тоді ми мали спогади батьків, однокласників, друзів, побратимів, родичів Антона. Крок за кроком збирали матеріали для книги. Мама Антона принесла мені його записник, де було багато номерів телефонів людей, з якими він познайомився на Майдані під час Революції Гідності й на фронті на сході України. Ми намагались зв’язатись із кожним. Здається, що моя електронна адреса розійшлась по всій Україні, бо кожного вечора мені надходив лист – теплі, щирі спогади про Антона», – говорить упорядник книги Олена Стоцька.

«Я переконана, що наші полеглі учасники АТО/ООС є добрими, світлими людьми. Дуже важко про них говорити в минулому часі, насправді вони живуть у паралельному вимірі, у спогадах, серцях рідних, коханих. Їх життєвий шлях може слугувати життєвими орієнтирами для кожного з нас. Тому невипадково експертна рада з випуску соціально-значущих видань при Полтавській ОДА одноголосно підтримала включення цієї книги до плану випуску видань за кошти обласного бюджету цього року. Майже весь наклад книги переданий у бібліотечні установи», – зазначила начальник відділу інформаційно-видавничої діяльності Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Оксана Лісан.

До книги ввійшли спогади батьків, друзів, наставників, учителів, воїнів-побратимів Антона Цедіка.

Цьогоріч на конкурсі «Краща книга Полтавщини» вона посіла ІІ місце у номінації «Краще прозаїчне видання».

Книга видана обласним коштом у полтавському видавництві ТОВ «Фірма «Техсервіс». Увесь тираж (500 примірників) передали безкоштовно до бібліотечних установ області, а також рідним Героя.