Previous Next

День Гідності та Свободи відзначили в Полтаві

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського у День Гідності та Свободи полтавці згадали події Майдану 2013-2014 років. Учасники патріотичного заходу мали змогу доторкнутися до речей, які належали майданівцям і вже стали музейними експонатами, переглянути фотовиставку «Янголи в камуфляжі» та вшанувати Героїв Небесної Сотні.

У кожного з присутніх – свої спогади. Полтавка Юлія Костенко згадала, як після розгону Майдану в Києві разом зі своїми студентами вийшла на Полтавський майдан: чергувала в наметі, ходила на мітинги до поліції і ночувала в приміщенні Полтавської обласної ради. З особливим трепетом жінка згадує знайомство з Дмитром Коряком, учасником подій на Банковій та Інституцькій. Волонтерка з перших днів Наталія Святцева не могла стримати сліз і лише у вірші, написаному напередодні, змогла висловити свої спогади про Майдан із присмаком «гумових пожеж».

Голова громадської організації «Спілка Ветеранів Добровольців України» Юрій Крамаренко з Кременчука вкотре привіз до Полтави виставку «Янголи в камуфляжі».

«Її ми присвячуємо учасникам та медикам Революції гідності. На світлинах українці – справжні герої, такі як є. Із цими фотографіями ми об’їздили майже всю Україну, інколи доводилося ділити виставку на частини, щоб показати фото одночасно у кількох місцях, – розповідає Юрій Крамаренко. – Особливо любимо возити «Янголів…» у школи, де з нашої подачі про героїв Майдану розповідають самі діти. На рівні однолітків ця інформація сприймається краще. Головна мета показу цих фотографій – донести молоді, що не треба соромитися українського, нам є ким і чим пишатися».

Депутат Полтавської обласної ради Руслан Рогов на заході нагородив орденом «Лицарський хрест добровольця» розвідника Геннадія Черніченка та добровольця Віктора Трофименка. Почесну відзнаку Полтавської обласної ради «За відданість народу України» І ступеня отримав снайпер Микита Черніченко.

«Вітаю всіх зі святом, це дійсно наше українське свято. Ми показали, що в нас є думка і власний шлях. Гідність і свобода має бути не лише на фотовиставках, а й у головах. Увесь світ нині розуміє, що ми єдина нація, яка без армії зупинила озброєного агресора. Тому мені дуже приємно стояти поряд із учасниками воєнних дій, поряд із добровольцями і вручати їм ці нагороди», – сказав Руслан Рогов.

Мати загиблого в АТО Миколи Чепіги Наталія Василівна розповіла, яке значення для неї має День Гідності та Свободи: «Це наша історія, написана кров’ю. Наші сини йшли на Майдан, йшли на Схід, бо задумалися, що буде далі. Вони знали, що йдуть на смерть. Завдяки першій хвилі добровольців і вдалося відновити українську армію, яка й досі стоїть за свободу. Знаєте, інколи треба зазирнути в очі смерті, щоб побачити життя».

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов вручив Наталії Чепізі букет троянд і пообіцяв дотримуватися цінностей, за які боролись майданівці й добровольці.

«Ви у 2013 році змінили курс розвитку нашої держави, започаткували позитивні зміни у країні та дали шанс українській політиці розпочати очищення, – зазначив у своєму виступі Олег Синєгубов. – Найголовніше наше з вами завдання – ті цінності, які відстоювали на Майдані, запровадити на Полтавщині. Ми розпочали та обов’язково завершимо аудит щодо ефективності й законності прийнятих рішень минулої влади. Я хочу запевнити, що державні кошти будуть вільними від зловживань. Обласний бюджет буде зовсім іншим, він не буде аналогом минулорічних документів. Ми повинні разом із вами втілювати позитивні зміни, аби наш край та вся країна процвітали. Ще раз вітаю із цим чудовим і водночас дуже важким для нас днем. Я вважаю, що у нас все вийде і Україна переможе».