Previous Next

У Полтаві презентували книгу «Майдан від першої особи. Регіональний вимір»

Надрукувати

Збірник спогадів підготовлено у рамках проєкту Українського інституту національної пам’яті (УІНП) «Майдан: усна історія». Ініціатива виникла навесні 2014 року, її мета – збір відео- та аудіосвідчень очевидців і учасників Революції Гідності.

На основі записаних спогадів започаткована серія друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 році вийшов випуск «45 історій Революції Гідності», у 2016-му – «Мистецтво на барикадах».

Записи спогадів активістів з усієї України стали основою для Архіву Майдану та слугуватимуть джерельною базою для істориків, режисерів-документалістів, соціологів, психологів та ін. У майбутньому матеріали будуть доступні для широкого загалу, також їх використають в експозиції Музею Свободи/Музею Майдану. Найцікавіші розповіді поступово оприлюднюють у різних програмах на телебаченні, радіо, у документалістиці та в серії книг «Майдан від першої особи».

«Майдан від першої особи. Регіональний вимір» – третій випуск серії. Його метою є реконструкція подій місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а протестні рухи в областях – на її периферії. Укладачі заповнюють цю прогалину, формуючи уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище.

Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Розділи подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. У 2017 році вийшла перша частина випуску, до якого увійшли регіони, починаючи від Автономної Республіки Крим до Луганської області.

Книгу «Майдан від першої особи. Регіональний вимір», випуск 3, частина 2» видано УІНП на відзначення 6-ї річниці Революції Гідності.

У презентації книги взяли участь координаторка регіональних записів проекту «Майдан: усна історія», співробітник УІНП, кандидат історичних наук Тетяна Привалко (м. Київ), журналісти Олександр Бобошко та Сергій Блавацький, які проводили відеозаписи, Олег Пустовгар, Юрій Бублик, Роман Чабановський та Юліан Матвійчук – учасники й організатори Полтавського Майдану, чиї спогади увійшли до книги.