На Полтавщині з початку року легалізовано більше 9 тисяч робочих місць і донараховано понад 9 мільйонів гривень єдиного внеску

Надрукувати

Органи Пенсійного фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження рівня оплати праці в області, використовуючи Реєстр застрахованих осіб, в якому зберігаються відомості про заробітну плату й сплачені внески. Виявлені порушення законодавства узагальнюються, і матеріали для здійснення контрольних функцій направляються соціальним партнерам – органам Держпраці й податкової служби.

Протягом десяти місяців поточного року до відповідних служб спрямована сигнальна інформація більш ніж по п’яти тисячах роботодавців. На підставі цих даних проведено 462 перевірки щодо дотримання законодавства про працю й виявлено 420 порушень.

Окрім того, по суб’єктах господарювання, які мають невиправдано низький рівень заробітної плати, направлено більше тисячі інформаційних відомостей до органів місцевого самоврядування – ті зі свого боку впливають на недисциплінованих страхувальників.

В області активно працюють обласна та районні робочі групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. З початку року проведено 202 засідання цих груп, близько 1,5 тис. обстежень із питань виявлення фактів використання праці неоформлених найманих робітників. Понад 500 суб’єктів господарювання були заслухані на засіданнях комісій.

Задля популяризації інформації щодо соціальних прав громадян працівники органів Фонду проводять постійну роз’яснювальну роботу з використанням різноманітних комунікаційних форм і методів, із-поміж яких зустрічі в трудових колективах, засідання «круглого столу», виступи на радіо і телебаченні, публікації у друкованих та інтернет-виданнях, розповсюдження наочної продукції.

У результаті примусового та вербального впливу кількість офіційно працевлаштованих осіб на Полтавщині порівняно з початком року відчутно збільшилась. Якщо у січні поточного року їх налічувалося 416 тисяч, то вже у вересні – майже на 5 тисяч більше, тобто 421 тис. осіб.

Крім того, аналіз свідчить, що порівняно з минулим роком кількість осіб, які працювали неповний робочий час, зменшилася на тисячу, а працівників, які виконували роботи за договорами цивільно–правового характеру, стало менше майже на 1700.

Більш свідомими стали і керівники. Якщо у вересні минулого року 1300 з них працювали за основним місцем роботи та одержували заробітну плату на рівні або менше мінімальної, то за даними останньої звітності, кількість таких керівників-роботодавців зменшилася майже вдвічі й становить трохи більше ніж 700.

Найбільш вагомим цьогорічним досягненням є зменшення на теренах області майже на 6 тисяч, або на 2%, порівняно з початком року, чисельності найманих працівників, які отримують заробітну плату меншу за мінімальну. Нині їх кількість становить 40 тисяч.

За статистичними даними, з початку року в області легалізовано більше 9 тисяч робочих місць та донараховано понад 9 мільйонів гривень єдиного внеску. Це значить, що тіньовий ринок поступово здає позиції, а полтавці все частіше виявляють соціальну освіченість і свідомість.

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області