Previous Next

На Опішнянському родовищі невдовзі запустять новий буровий верстат

Надрукувати

На Полтавщині днями запрацює новий виробничий об’єкт АТ «Укргазвидобування». Процес буріння на свердловині Опішнянського родовища здійснюватимуть новим сучасним верстатом німецького виробництва Bentec. Тут видобуватимуть газ та газовий конденсат.

Висота верстата над рівнем плит – близько 57 м, основа – 10 м. Він може бурити на глибині 6,5 м, вантажопідйомність – 450 тонн.

Підприємство у межах робочої поїздки відвідали голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах і голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Зокрема, оглянули насосний блок, який складається з 3 бурових насосів, кожен потужністю 1200 кінських сил. Також побачили, як працюють очисні системи.

«В Україні таких бурових установок небагато. Радує око те, що ми сьогодні побачили. Це завод на колесах, який забезпечує енергетичну безпеку нашої держави. Добре, що є можливість оновлювати буровий парк, залучати найкращих фахівців. Із вашими зусиллями, ми зробимо Україну енергетично незалежною», – зазначив Роман Опімах.

Посадовець додав, що державний пріоритет – видобуток українського газу в країні й, зокрема, на Полтавщині. На його думку, це має привести до імпортозаміщення. Щороку Україна витрачає на закупівлю імпортного пального – газу, нафти, конденсату – майже 10 млрд доларів США.

«Саме це той потенціал, який ми можемо зекономити й реалізувати в країні», – сказав Роман Опімах.

Олег Синєгубов сказав, що на свердловині вперше. Однак, каже, враження позитивні.

«Мені ні з чим порівняти побачене. Тут бачу команду, підготовлених фахівців, техніка безпеки – на належному рівні. Завдяки цій установці ми якнайефективніше розроблятимемо наші надра», – сказав Олег Синєгубов.

Нині буровий верстат тестують. Днями його запустять у роботу. Працюватиме він цілодобово. Планують видобувати близько 100 тисяч метрів кубічних за добу сировини.