Previous Next

В обласному центрі провели Форум соціального партнерства

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбувся Форум соціального партнерства: громади і газовидобуток.

«Невипадково форум організований на Полтавщині – в серці вітчизняного газовидобутку, як кажуть, на українській техащині, – сказав голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах. – Розуміємо, що збільшення видобутку газу, зокрема й на Полтавщині, дозволить Україні забезпечити енергонезалежність, створити нові робочі місця, збільшити надходження в місцеві бюджети. Звісно, цю стратегічну мету можна втілити лише завдяки співпраці між владою, громадами і представниками підприємств. Ця синергія дуже важлива і дозволить забезпечити результат. Україна має всі передумови, щоб стати енергетично незалежною державою. Для цього потрібно залучати більше інвесторів і технологій».

«Полтавщина – лідер галузі. 60 відсотків від загального об’єму видобутку вуглеводнів в Україні добувається у нашій області. Невипадково на форумі присутні представники бізнесу й органів місцевого самоврядування. Ми переконані, що саме завдяки такому партнерству ми зможемо досягти найбільшої ефективності в цій галузі. Зацікавлені, щоб більшість податків залишалася саме тут, на Полтавщині. Це сприятиме тому, що школи, соціальна сфера, інфраструктура в громадах розвиватимуться. Хочемо бути не лише лідерами в газовидобувній галузі, а й в інших сферах, – зазначив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Ми відкриті для нових проєктів, інвестицій й допомагатимемо всім, хто налаштований на чесну роботу – чесно сплачувати податки, чесно вести бізнес. В області маємо створити сприятливі умови для ведення бізнесу, бо зацікавлені, аби сплачувані податки йшли на розвиток регіону».

Радник Міністра енергетики та захисту довкілля України Артем Петренко зазначив, що уряд підтримує розвиток нафтогазовидобувної галузі в країні, зокрема й на Полтавщині. Це один із пріоритетів.

«Розуміємо необхідність нарощення власного газовидобутку для забезпечення енергетичної безпеки України та збереження тих ефективних реформ, які були запропоновані і впроваджуються за останні кілька років, – зазначив Артем Петренко. – Розвиток українського нафтогазовидобутку неможливий без залучення як внутрішніх, так і іноземних інвесторів. Для цього їм потрібні стабільні правила гри й наявність об’єктів для інвестування. Україна має бути надійним партнером для інвесторів».

Олег Синєгубов наголосив, що дуже важливо налагодити співпрацю органів місцевого самоврядування, громад із бізнесом, а держава має виступати модератором таких взаємовідносин.

У роботі Форуму взяли участь народні депутати України Андрій Боблях та Ольга Бєлькова, голова Правління Асоціації газовидобувних компаній України Наталія Гребенюк, представники органів місцевого самоврядування, газовидобувних компаній, громадських організацій.

«Усі ліцензії на нові ділянки мають надаватися виключно на підставі конкуренції та прозоро. Від цього виграє державний бюджет і в кінцевому рахунку місцеві громади, які розумітимуть, що компанія прийшла не зі спекулятивною метою, а працювати, розробляти ділянку, наймати місцевих працівників, платити податки й створювати благо в регіоні, – розповів Роман Опімах. – Працюємо над новою ініціативою. Розглядаємо варіант, щоб полегшити доступ до корисних копалин місцевих громад. Тобто певні корисні копалини надати громадам у безпосереднє розпорядження. Тоді люди, яким потрібно, наприклад, розробляти глину чи пісок, не мають їхати за погодженням у Київ. Ідеться про ресурси місцевого значення. Проте їх потрібно дослідити й визначитися, що доцільно віддати громадам у безпосереднє розпорядження, щоб вони потім із цим працювали, виносили на аукціони й надавали у користування законними шляхами на конкурентних засадах».

У межах заходу відбулися три панельні дискусії щодо стратегічного напряму держави щодо енергонезалежності, користі від співпраці громад і газовидобувників у напрямку розвитку регіонів, якісної підготовки нових кадрів, дотримання екологічних норм і оновлення інфраструктури.