Previous Next

Завершується підготовка проєкту змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавщини

Надрукувати

Фінальну стадію підготовки проєкту змін до «Перспективного плану формування територій громад Полтавської області» обговорили на нараді у голови Полтавської облдержадміністрації.

Обласні державні адміністрації згідно з дорученням Прем’єр-міністра України мають до 29 листопада 2019 року завершити розробку проєктів змін до перспективних планів формування територій громад, аби перспективні плани охоплювали 100 % території областей.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко порадила місцевим громадам, які ще не ухвалили відповідних рішень, якнайшвидше провести у себе громадські слухання і звернутися із пропозиціями про об’єднання до облдержадміністрації.

«Що стосується облдержадміністрації, то ми щонайшвидше надаємо висновки, не дотягуючи до десятиденного терміну, щоб дозволити новим громадам до 1 січня вже формувати свої бюджети на наступний рік», – зазначила Інна Іщенко.

З урахуванням змін, затверджених 17.09.2016 року на засіданні сесії обласної ради, Перспективний план передбачає створення 81 об’єднаної територіальної громади ( ОТГ). Нині вже створено 54, 9 з яких – у поточному році. Остаточний проєкт Перспективного плану передбачатиме стовідсоткове покриття території області ОТГ.

Інна Іщенко назвала критерії їх формування згідно з методикою Кабінету Міністрів: «Це основні чотири критерії: чисельність населення, яка має бути не менше 3 тисяч мешканців, оскільки до 3 тисяч громада вважається з низьким критерієм спроможності, це площа відповідної території, індекс податкоспроможності, а також частка місцевих податків і зборів. І беззаперечно, це наявність дітей шкільного віку – 250 діток і 100 дітей-дошкільнят».

Реформа передбачає зміни не лише на базовому (ОТГ), а й субрегіональному (районного) рівнях. Кількість районів скоротять. Кабінет Міністрів пропонує для Полтавщини 4 укрупнені райони або округи – Полтавський, Кременчуцький, Лубенський, Миргородський.

Округи мають проходити по межах проєктних адмінтеродиниць базового рівня (ОТГ), а не адміністративних (сільських) районів. Питання меж укрупнених районів та їх центрів викликало чимало дискусій під час відкритих обговорень, які проводили фахівці Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА у різних регіонах області.

Інна Іщенко нагадала, що Прем’єр-міністр України дав доручення всім областям до кінця листопада цього року виконати власне моделювання оптимальної мережі надання публічних сервісів і послуг. Розповіла, що структурні підрозділи в області в цілому завершили роботу з картою нинішніх об’єктів. Тривають роботи із картою проєктних мереж публічних сервісів і послуг. Згідно з дорученням Прем’єр-міністра відповідна робота має завершитися до 25 листопада.

19 та 20 листопада 2019 року в області заплановано проведення засідань міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального базового та районного устрою Полтавської області. За їх підсумками мають до 29 листопада підготувати зміни до Перспективного плану формування територій громад областей.

«Ми плануємо і надалі працювати в контексті завдань, поставлених Президентом перед нами, – заявив після наради голова облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Слід зосередитися не тільки на досягненнях, а й на тих проблемних питаннях, які ми попередньо з’ясували і їх треба вирішити».