Previous Next

На Полтавщині у відділеннях «Укрпошти» працюють майже три тисячі людей

Надрукувати

Підбиття підсумків роботи, визначення пріоритетів і проблематика діяльності Полтавської регіональної філії АТ «Укрпошта» – ці питання порушили на тематичній пресконференції в ОКІА «Новини Полтавщини». Про нововведення і перспективи дирекції розповіли представникам полтавських медіа в.о. директора Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» Людмила Сушко і начальник Управління інфраструктури облдержадміністрації Сергій Марчишинець.

«Нині «Укрпошта» – потужне підприємство, оператор №1 із виплати пенсій. Вона реалізовує соціальну функцію держави. Не тільки виплата пенсій, а й сплата комунальних послуг у віддалених населених пунктах – актуальні питання. «Укрпошта» забезпечує й доставку кореспонденції, бандеролей, посилок, різних видів замовлень до самого споживача, – розповів начальник Управління інфраструктури облдержадміністрації Сергій Марчишинець. – Полтавська регіональна філія підприємства – потужна установа, яка має близько 600 відділень. Зокрема, 91 міське – в обласному й районних центрах, селищах міського типу, 451 – в сільській місцевості. Є й 15 автоматизованих пересувних пунктів, які забезпечують надання послуг у сільській місцевості. Приватні оператори не зацікавлені спускатися на низовий рівень, у невеликі села, що призводить до виникнення проблеми обслуговування населення. «Укрпошта» залишається єдиним оператором, який, виконуючи соціальну функцію, в будь-якому разі повинен доносити потрібні людям послуги, починаючи від листування й закінчуючи наданням товарів, які йдуть за каталогами оптово-роздрібної торгівлі. На рівні України в роботі підприємства залучено близько 70 тисяч працівників».

Сергій Марчишинець зазначив, що «Укрпошта» розвивається, оновлюючи підходи в роботі. Її співробітники зацікавлені в підвищенні якості діяльності. Нагадав, що підприємство надає й послуги інтернет-торгівлі, має валютну ліценцію, співпрацює з бізнесом.

«Укрпошта» – це державне підприємство, яке виконує багато різних функцій, пов’язаних з обслуговуванням населення. Наше завдання як державної установи, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування – сприяти, допомагати, зокрема в частині налагодження роботи, напрацювання механізмів для якісного обслуговування людей, – додав Сергій Марчишинець. – Минулого року ми досить потужно попрацювали з керівництвом регіональної філії. Більше 15 виїзних нарад було проведено щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних із логістикою у певних районах. Мова йшла й про оптимізацію мережі, а це і зростання заробітної плати працівників, можливість модернізації відділень, відкриття нових структур і покращення якості послуг».

«Укрпошта» – це оператор №1 із виплати пенсій. Через неї здійснюється 45 відсотків від усіх виплат в Україні. На Полтавщині цей відсоток нижчий – 34,6. «Укрпошта» – оператор №1 і за системою переказів. Покриває 20 відсотків ринку. Із та до 35 країн здійснюється обмін готівкою. Підприємство – лідер за розміром мережі. Відділень поштового зв’язку найбільше. Наприклад, банки покривають 6 % території України, а «Укрпошта» – 100 %. Це й лідер із прийому платежів. Через «Укрпошту» можна здійснити будь-які платежі. Основне – мати реквізити. Підприємство має й власну платіжну систему – «Поштовий переказ». «Укрпошта» має найбільшу бізнес-лінію. 43 відсотки доходів компанії – робота з бізнесом. Є валютна ліценція. Крім того, «Укрпошта» – №3 роботодавець в Україні. Понад 70 тисяч працівників. На Полтавщині у відділеннях «Укрпошти» працюють 2944 особи», – розповіла в.о. директора Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» Людмила Сушко.

Додала, що полтавська філія «Укрпошти» – у трійці лідерів із-поміж інших підрозділів за швидкістю поштових відправлень.

«На Полтавщині є 584 об’єкти поштового зв’язку. Зокрема, 557 відділень – міських, сільських і пересувних. Діють 27 точок присутності. Останні відкриваються в населених пунктах, де невелика кількість мешканців, але є перспектива отримання доходів, платоспроможні громадяни. Там присутній оператор, який надає послуги», – додала Людмила Сушко.

Розповіла, що в 144 відділеннях автоматизовані робочі місця. Із них 91 міське й 53 сільських відділення. Це 26 відсотків мережі. Людмила Сушко пояснила, що автоматизовані відділення працюють саме в тих населених пунктах, де понад 2 тисячі населення.

Людмила Сушко поінформувала, що відповідно до кількості населення в зоні обслуговування відділення зв’язку поділені на кластери, які працюють різну кількість днів.

«Один день на тиждень працюють відділення в населених пунктах, які мають до 500 жителів. Їх у нас 20. Два дні працюють 203 відділення, три дні – 153. До слова, їх має бути в половину менше. Проте щоб не зменшити навантаження працівників, не втратити потенціал доходу і дати можливість розвиватися, ми їх залишили, не закрили. Як спрацювали ці відділення, покаже поточний рік. І від цього залежатиме подальший рівень розвитку. Міські відділення працюють від чотирьох днів. А сім днів на тиждень функціонує центральне відділення в обласному центрі», – зазначила Людмила Сушко.

Підтвердила, що деякі відділення в області закриті через проблему з персоналом.

Вона розповіла про реалізовані цьогоріч проєкти. Із-поміж них реконструкція та перенесення обласного цеху оброблення пошти, так званого сортувального вузла, в Полтаві. Це скоротило 53 тисячі кілометрів на рік для транспорту регіональної філії. У Кременчуці відкрили магістральний обмін і збільшили об’єм пошти із 7 контейнерів на добу до 26. Оновили 11 відділень, провели поточний ремонт у відділенні в Кременчуці.

За словами Людмили Сушко, на підприємстві запровадили й нову систему мотивації. Вона залежить від виконання плану. Якщо працівник виконав від 70 відсотків плану, то вже отримає премію. Крім того, відповідно до нововведень, якщо розмір преміальної оплати перевищить посадовий оклад, то його все одно оплачуватимуть в повному обсязі. Обмеження премії розміром посадового окладу скасували.

«Середня заробітна плата у начальників і заступників начальників відділень поштового зв’язку збільшилася з 3487 до 3834 гривень у сільських населених пунктах. У міських – від 6,5 тисячі до 8,5 тисячі, – додала Людмила Сушко. – У листонош – із 2813 до 2979 гривень. В операторів – із 3854 до 6632 гривень. В останніх така різниця, бо люди зрозуміли, що заробляючи доходи, вони отримують більшу заробітну плату».

Наступного року в області планують добудувати приміщення цеху оброблення пошти в Полтаві, розмістити на території цеху складський центр. У перспективі – капітальна реконструкція головної каси центрального відділення, ремонти регіональних відділень і відкриття нових, зокрема в мікрорайоні Левада в Полтаві та в Кременчуці, а також відкриття пересувних відділень.