Previous Next

Історії Полтавщини періоду Другої світової війни присвячена нова книга полтавських дослідників

Надрукувати

У виставковій залі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулась презентація книги «Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр.».

Це дослідження здійснили полтавські історики та краєзнавці Віктор Ревегук – автор текстових матеріалів і Олег Безверхній, який відповідав за відбір фотографій.

Фото шукали в приватних колекціях та в офіційних архівах Німеччини, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, України.

Понад двісті фотографій дозволяють читачеві побачити, якою була Полтава під час німецької окупації й у перші повоєнні роки. Кілька з них – кольорові, адже тоді вже робили і такі.

«Головною проблемою було навіть не знайти ці фото, а придбати, – розповів Олег Безверхній. – У більшості закордонних архівів ці послуги не безкоштовні. Аби не спонсори, то досить важко було б розв’язати цю проблему. Думаю, що довелось витратити кілька тисяч євро, але це гроші людей, які побажали залишитися невідомими».

Поєднання текстової та графічної інформації підсилює сприйняття доволі складного й емоційно насиченого матеріалу книги, яка не мала б жодного шансу побачити світ за радянських часів.

У вступній главі книги автори пишуть: «Незважаючи на те, що переважна більшість фотографів працювала на ідеологічні машини своїх країн, вони всі разом увічнили справжнє – страшне і жорстоке – обличчя війни».

Підготовка текстового матеріалу відбулась за активного сприяння співробітників Державного архіву Полтавської області, а також відомчого архіву Управління СБУ в Полтавській області.

«Україна і досі відчуває наслідки тієї війни, – сказав Віктор Ревегук. – Це трагедія для всього людства, а для України – подвійна, тому що в нас не було держави. Всі народи воювали за свободу і незалежність, а українці за що? Кожний п’ятий українець загинув у цій війні».

Книгу надрукували у полтавському видавництві «Дивосвіт». Частково тираж за кошти обласного бюджету викупив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації.

«Наш департамент завжди стежить за книжковими новинками, які стосуються історії Полтавщини. Намагаємося підтримувати найцікавіші та найкорисніші з них, – сказала директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко. – Викуплені екземпляри ми передали в бібліотеки області, зокрема, в книгозбірні навчальних закладів».

Книга «Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр.» – корисне джерело для краєзнавців і всіх, хто цікавиться історією полтавського краю.