Previous Next

Представники з різних регіонів України переймають досвід полтавських медзакладів

Надрукувати

У Полтаві проводять тренінг для представників закладів охорони здоров’я з областей України «Підготовка лікарень до переходу на нову модель фінансування з використанням механізму оплати за результат». Його організували в межах програми «ЕКО здоров’я України»: «Впровадження регіональних систем Ефективного управління Мережами Медичних Закладів в умовах децентралізації на основі цілісно-орієнтованого підходу до медичного догляду».

Учасниками тренінгу стали 26 працівників медичних установ. Зокрема, представники з Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Вони оглянули Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2», КП «4-та міська клінічна лікарня», обласну клінічну лікарню імені М.В. Скліфасовського та КУ «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Вивчали, як на практиці реалізовують нову систему фінансування медзакладів «гроші йдуть за пацієнтом», побачили, як працює електронний документообіг, оглянули лікарні й станцію швидкої.

«Побаченим вражений. У Полтаві проведено колосальну роботу. Медицина в регіоні на високому рівні, прослідковується системна робота. Оглянувши лікарні, побачив, що нам є до чого йти, працювати й працювати в цьому напрямку», – сказав директор КП «Чуднівська центральна районна лікарня» Житомирської області Ігор Лукашенко.

«Дуже багато чула про Полтавщину, тож хотілося все побачити. Я вражена, люди зробили дуже багато, й це крок уперед. Але це не один і не два роки роботи, а десятирічне напрацювання. Ми прагнутимемо до такого результату, але часу в нас мало», – зазначила директор КП «Балаклійська центральна клінічна районна лікарня» Харківської області Марина Руденко.

З 1 квітня 2020 року лікарі повинні будуть отримувати ліцензії, а медичні установи фінансуватимуть за новими правилами. Про впровадження нової моделі фінансування в лікарнях говорили на тренінгу.

«Чим краще й ретельніше підготуються лікарні, зроблять розрахунки, тим ефективнішим і безболіснішим буде перехід. Тому ми започаткували цикл таких тренінгів. Розрахований він на 5 років. Важливо, щоб відбувалися вони в Полтаві. Ваш регіон – лідер змін. Саме тут впроваджують пілот з оплати за результати за пролікований випадок. Полтавщина виявилася найкраще готова до впровадження цього пілотного проєкту» – розповів директор із розвитку Порталу для пацієнтів «EuroMD» Євген Прилипко.

Тренінг триватиме протягом двох днів.