Previous Next

У Полтаві презентували документальний фільм про Олену Пчілку

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулася презентація документального фільму «Берегиня Драгоманівського роду».

Фільм присвячений письменниці, етнографині, громадській діячці Олені Пчілці. Нещодавно відзначали 170-річницю від дня її народження. Стрічка розповідає про її життя в Гадячі, на Полтавській землі.

Показ фільму відбувся за підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації. Стрічку створила група полтавських журналістів. Зокрема, авторка сценарію, режисерка й керівниця проєкту – Інна Дідик, оператор-постановник – Дмитро Старіков, монтажер – Констянтин Худолій, звукорежисер – Леонід Сорокін, а Інна Гончар яка втілила образ Олени Пчілки.

Інна Дідик говорить, що робота над фільмом «Берегиня Драгоманівського роду» надзвичайно важлива для неї: «Перед цим два мої фільми про Лесю Українку стали лауреатами літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки, тому логічно було зібрати команду і рухатися у цьому напрямку далі. Я почала працювати над матеріалом десь у березні й на початку вересня ми все закінчили. Часто виникали технічні складнощі: звук записували в одному кінці міста, монтували в іншому, все відбувалося після основної роботи авторів, закінчували працювати пізно вночі. Але це значуща справа, тому що постать Олени Пчілки зараз напівзабута: пересічна людина мало що про неї знає. Я хотіла показати зв’язок письменниці з Полтавською областю, розкрити її образ. Цей фільм стосується семи років життя Олени Пчілки після смерті Лесі Українки. Тому я називаю фільм – штрихи до портрету».

На презентацію завітало чимало гостей, зокрема директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

«Я щиро вірю, що цей фільм та наступні проєкти пані Інни будуть успішними. «Берегиня Драгоманівського роду» – ще одне вагоме доповнення до тих знаменитих робіт, які творять на Полтавщині», – зазначила Валентина Вождаєнко.

До гостей і творчої команди звернувся ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Микола Степаненко: «Є значний масив літератури про Олену Пчілку, але водночас він досить суперечливий, і знайти істину сьогодні дуже непросто. Важливо те, що взято такий жанр, як мемуаристика. Це досить надійне й об’єктивне джерело інформації. Є жива мемуаристика: неопроявлені факти, які знайшла авторка і «вклинила» їх у цю розповідь. Вдало використана хроніка, адже вихопити з величезного обсягу фільмів ті кадри, які відповідають духові фільму, роблять його живим, дуже складно. У цій стрічці є гармонія. Я дякую пані Інні за те, що вона так сумлінно трудилася над цим проєктом».

У Полтаві це прем’єрний показ. До сьогодні стрічку вже переглянули у Гадячі, її представили якраз на день міста, 14 вересня. Фінансування фільму здійснила Гадяцька міська рада. Також показ відбувся у Мінську, на батьківщині Інни Дідик.