• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві презентували документальний фільм про Олену Пчілку

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулася презентація документального фільму «Берегиня Драгоманівського роду».

Фільм присвячений письменниці, етнографині, громадській діячці Олені Пчілці. Нещодавно відзначали 170-річницю від дня її народження. Стрічка розповідає про її життя в Гадячі, на Полтавській землі.

Показ фільму відбувся за підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації. Стрічку створила група полтавських журналістів. Зокрема, авторка сценарію, режисерка й керівниця проєкту – Інна Дідик, оператор-постановник – Дмитро Старіков, монтажер – Констянтин Худолій, звукорежисер – Леонід Сорокін, а Інна Гончар яка втілила образ Олени Пчілки.

Інна Дідик говорить, що робота над фільмом «Берегиня Драгоманівського роду» надзвичайно важлива для неї: «Перед цим два мої фільми про Лесю Українку стали лауреатами літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки, тому логічно було зібрати команду і рухатися у цьому напрямку далі. Я почала працювати над матеріалом десь у березні й на початку вересня ми все закінчили. Часто виникали технічні складнощі: звук записували в одному кінці міста, монтували в іншому, все відбувалося після основної роботи авторів, закінчували працювати пізно вночі. Але це значуща справа, тому що постать Олени Пчілки зараз напівзабута: пересічна людина мало що про неї знає. Я хотіла показати зв’язок письменниці з Полтавською областю, розкрити її образ. Цей фільм стосується семи років життя Олени Пчілки після смерті Лесі Українки. Тому я називаю фільм – штрихи до портрету».

На презентацію завітало чимало гостей, зокрема директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

«Я щиро вірю, що цей фільм та наступні проєкти пані Інни будуть успішними. «Берегиня Драгоманівського роду» – ще одне вагоме доповнення до тих знаменитих робіт, які творять на Полтавщині», – зазначила Валентина Вождаєнко.

До гостей і творчої команди звернувся ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Микола Степаненко: «Є значний масив літератури про Олену Пчілку, але водночас він досить суперечливий, і знайти істину сьогодні дуже непросто. Важливо те, що взято такий жанр, як мемуаристика. Це досить надійне й об’єктивне джерело інформації. Є жива мемуаристика: неопроявлені факти, які знайшла авторка і «вклинила» їх у цю розповідь. Вдало використана хроніка, адже вихопити з величезного обсягу фільмів ті кадри, які відповідають духові фільму, роблять його живим, дуже складно. У цій стрічці є гармонія. Я дякую пані Інні за те, що вона так сумлінно трудилася над цим проєктом».

У Полтаві це прем’єрний показ. До сьогодні стрічку вже переглянули у Гадячі, її представили якраз на день міста, 14 вересня. Фінансування фільму здійснила Гадяцька міська рада. Також показ відбувся у Мінську, на батьківщині Інни Дідик.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk