Previous Next

В облдержадміністрації відбулася нарада щодо збереження двох пам’яток національного значення Полтавщини

Надрукувати

Про стан збереження й подальше функціонування пам’яток національного значення Полтавщини говорили на нараді в заступника голови облдержадміністрації Миколи Білоконя.

Зокрема, мова йшла про садибу  Муравйових-Апостолів у селі Хомутець Миргородського району, яка занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, та про садибу й парк Закревських у селі Березова Рудка Пирятинського району, які взяті під охорону держави.

Як зазначив Микола Білокінь, одним із найважливіших кроків нині є виготовлення облікової документації на ці об’єкти.

«Обліковою документацією буде визначено предмет охорони, буде зрозуміло проведення наступних етапів та видів робіт ­– чи це буде реєстрація, чи консервація, чи інше, оскільки відповідно до чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини капітальний ремонт  пам’яткок заборонено», – сказав Микола Білокінь.

За словами директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентини Вождаєнко, нині Департаментом проведено тендер на виготовлення облікової документації на зазначені пам’ятки. Паспортизацію планують завершити до кінця року.

Після обговорення учасники наради вирішили визначитися з землями стосовно пам’ятки в селі Хомутець, щодо її історико-культурного призначення. Адже поряд із будівлею знаходяться ставок, який потребує розчищення, та парк. Далі планують звертатися до Міністерства освіти і науки  України щодо з’ясування питання передачі пам’ятки в комунальну власність обласної ради чи проведення  подальших робіт на рівні Міністерства.

«Ми маємо право через нашу програму ініціювати перед депутатами виділення фінансування для подальшої підтримки консерваційних та ремонтно-реставраційних робіт і виготовлення науково-проєктної документації на збереження унікальної пам’ятки», – розповіла Валентина Вождаєнко.