• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Дифтерія повертається через низький рівень охоплення щепленням за останні роки

Резонансними з точки зору санітарно-епідеміологічного благополуччя України стали випадки дифтерії, зареєстровані у жовтні цього року в Закарпатській області. До інфекційної лікарні потрапили 15 студентів Ужгородського університету, яким  лабораторно підтверджено діагноз дифтерії. У виші оголошено карантин, проводиться масова імунізація. Але сироватки для хворих не вистачило. Лише вона може врятувати людину під час виникнення хвороби при негайному її застосуванні.

Поява хоча б одного випадку дифтерії для цивілізованих країн є надзвичайною ситуацією. Ця хвороба належить до керованих інфекцій, тобто вражає переважно неімунізованих людей. Широке проведення щеплень дозволяє взяти це підступне інфекційне захворювання під суворий контроль і не допустити його епідемії та вкорінення.

Виникнення епідемії кору засвідчило провали планової імунізації населення в Україні.

Дифтерія повертається тому, що вакцинація у різних вікових групах за останні роки була зірвана. Наприклад, у Закарпатській області вона сягала лише 48 % (замість 95). Це - критична межа.

У Полтавській області у 2010 році діти до одного року були охоплені щепленнями лише на 50,5 %, у 2011 – 28 %, 2014 – 23,9, 2015 – 14,9, 2016 – 13,2. За 9 місяців цього року щеплено 64,4 відсотка немовлят.

Серед дорослого населення області ситуація катастрофічна. У 2010 році було щеплено 35,2 відсотка, у  2011 – 12,9 %, у 2012 – 29,8. У 2013 році показник щеплення – 0! У 2014-му щеплено 1%, у 2015-му знову 0, у 2016 – 8,9 %. За 9 місяців цього року вакциновано 51,6 % дорослих.

Не щеплене  населення – це загроза повернення дифтерії, яка може укорінитися на довгі часи і викликати епідемію. Після розвалу Радянського Союзу в 90-х роках ХХ сторіччя в Україні захворіло понад 17 тисяч людей, 696 із них померли. На Полтавщині захворіло 312 осіб, із них померли 52 дитини та 1 дорослий. Причиною епідемії дифтерії тоді була нестача вакцин та антивакцинальна пропаганда.

Головний механізм передачі дифтерії – крапельний. Збудник, який локалізується у рото- і носоглотці під час розмови, кашлю, чхання виділяється у довкілля й інфікує людей. Можливі шляхи передачі інфекції – пиловий, контактно-побутовий (рушники, подушки, іграшки, шкільно-письмові прилади), а також аліментарний (молокопродукти). Дифтерія проявляється від легких форм до тяжких – із розвитком інфекційно-токсичного шоку, який закінчується летально. Смертність від дифтерії може сягати до 50 %. Вона вражає ротоглотку, гортань, починається під виглядом ангіни, вражає серцево-судинну систему, нирки, нервову систему, а також очі, шкіру та статеві органи.

За останні 7 років в Україні зареєстровано 37 випадків дифтерії, в тому числі семеро дітей. Нещодавно у Києві зареєстровано один випадок у школяра, який не був щеплений, та в жінки. Захворів на дифтерію чоловік у Тернополі. Тоді з сироваткою також були проблеми.

Хворих на дифтерію обов'язково госпіталізують у лікувально-профілактичний заклад. Режим хворого – обов'язково ліжковий.

Основою специфічного лікування є своєчасно введена протидифтерійна анатоксична сироватка. Лише вона може врятувати хворого.

Вакцинація проти дифтерії проводиться у віці 2-х, 4-х та 6 місяців. У 18 місяців проводять першу ревакцинацію. Наступні ревакцинації проводять у віці 6–ти, 16 – ти, 26 років і кожні наступні 10 років.

У зв'язку з погіршенням санепідситуації по дифтерії в Україні, критичним станом охоплення щепленнями населення різних вікових груп, особливо серед дорослих, рекомендуємо невідкладно звернутись до медичних працівників лікувально-профілактичних закладів для проведення щеплень та захистити себе і своїх дітей від нападу цього жорсткого небезпечного інфекційного захворювання. Бажано, щоб керівники всіх підприємств, установ, організацій усіх форм власності також подбали про своїх працівників. Вакцина в лікувально-профілактичних закладах є.  Лише вакцинація не дозволить укорінитись дифтерії на багато років та загрожувати здоров'ю і життю людей.

Олександр Катрушов, голова обласного наукового товариства лікарів-епідеміологів, гігієністів, завідувач кафедри гігієни,екології та охорони праці в галузі Української медичної стоматологічної академії, доктор медичних наук, професор

Валентин Шаповал, лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», заслужений лікар України, кандидат медичних наук, доцент

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk