Previous Next

Пам’ять жертв Голокосту вшанували в Хоролі та Миргороді

Надрукувати

На Полтавщині, в Хоролі й Миргороді, відбулися пам’ятні заходи, присвячені вшануванню жертв Голокосту. Зокрема, в першому місті в день 75-ї річниці вигнання нацистських окупантів з України й із нагоди 78-ї річниці трагедії єврейського населення Хорола в районному центрі, в урочищі Козацький яр, відбувся мітинг-реквієм. На захід з’їхалися делегації єврейських общин із Миргорода, Білої Церкви, Сум, Лубен, Харкова, Полтави.

23 жовтня 1941 року гітлерівці розстріляли близько 500 євреїв в яру, на північній околиці міста. Зокрема, це були жінки, люди похилого віку й діти. Останніх нацисти отруїли.

«Ми зібралися на цьому місці, щоб вшанувати пам’ять загиблих тут у жовтні 1941 року майже 500 жителів Хорола. Та трагедія стала ще однією чорною сторінкою в історії Голокосту – тотального, цілеспрямованого винищення єврейського населення на всіх територіях, куди приходили нацистські окупанти, – зазначила голова Хорольської райдержадміністрації Лариса Звірко. – 500 осіб. Статистика приблизна. Прізвища й імена відновлені не повністю. Серед цих 500, які поховані тут, 460 – жителі єврейської національності. Близько 40 – члени їхніх родин, які могли зостатися живими, але не захотіли залишати своїх рідних і йти з ними у Лубни – як це було обіцяно – чи на смерть – як здогадувався дехто з них. Вони до останнього були зі своїми родинами. Цих людей давно немає в живих, але пам’ять про них жива. Пам’ять про те, яку мученицьку смерть прийняли вони. І трагізм цієї історії посилюється й тим, що ті, хто тут загинув, це переважно жінки, діти й літні люди, адже чоловіки призовного віку на той час майже всі були мобілізовані у військо. Пам’ять про цих людей жива. Сподіваюся, стежина до цього місця не заросте. А та подія, страшна сторінка історії вкотре нагадує про те, що не можна судити людей за їхньою національною, расовою, релігійною чи етнічною приналежністю».

«Подія, яка трапилася тут, як і в інших містах у той час, – це частина історії держави Ізраїль. Хоч вона трапилася до того, як Ізраїль з’явився, але, без сумніву, вплинула те, хто ми тепер, як ставимося до нашої історії та що робимо для майбутнього. Держава Ізраїль створена й для того, щоб подібні трагедії не повторилися», – зазначив Другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні, Голова представництва «Натів» у м. Харкові Марк Гольдман.

Він звернувся до присутньої на заході учнівської молоді усвідомлено й відповідально робити вибір у майбутньому, з розумінням, що вчинки іноді можуть бути дуже важливими й значимими. Також додав, що потрібно зберігати пам’ять про події, які трапилися на околицях Хорола.

Керівник громадської організації «RememberUs.org» із Бостона (США) Ігор Корсунський розповів, що в пам’ять про вбитих євреїв на території урочища посадили метасеквої – дерева, які живуть до тисячі років.

«78 років тому на цьому місці розстріляли людей, бо вони були євреями. 78 років потому ми прийшли сюди, щоб ушанувати їхню пам’ять й не забувати, що за жодних обставин не можна допускати вбивства іншої людини, не кажучи вже про геноцид», – додав Ігор Корсунський.

Пастор Йоханнес Цинк із Німеччини зазначив, що стоячи на місці, де були розстріляні євреї з Хорола, відчуває глибокий біль і сором у серці і не може усвідомити, як батьки й дідусі сучасних німців безжально розстрілювали людей, зокрема й єврейської національності.

«Я приїхав сюди не тільки як пастор, а і як син есесівця, щоб попросити вибачення у євреїв та українців за те, що коїли тут наші батьки й діди. Мені прикро через те, що трапилося в Хоролі й загалом по всій Україні», – сказав, ставши на коліна, Йоханнес Цинк.

Представники єврейських общин і християнських громадських організацій, облдержадміністрації, райдержадміністрації, учнівська молодь Хорольщини, почесні гості поклали квіти, іграшки та, відповідно до єврейської традиції, камінці (євреї вважають, що каміння довго зберігає пам’ять) до пам’ятного знака на місці розстрілу. Запалили лампадки. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх безвинних жертв Голокосту.

Потім гості й представники єврейських общин і християнських організацій відвідали Миргородську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №5, де відкрили музей пам’яті Голокосту.

«28 жовтня, здавалося, б світла дата, але коли згадати, як ми до неї йшли та скільки було перепон і трагедій, то це дуже важко усвідомлювати. 47 відсотків єврейського населення Полтавщини були знищені впродовж 1941-1943 років. Це величезні втрати. Проте завжди є місце подвигу, бо людина сама робить вибір: виконати ниций наказ чи зберегти своє обличчя. Спасибі тим праведникам світу, а їх із Полтавщини 40, які вписані в історію Ізраїлю. Вони розуміли, що людина, її життя – це основна цінність, – сказала директор Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації Валентина Вождаєнко. – Відкриття тематичного музею в Миргороді – важлива подія. Нині маємо в області 116 музеїв на громадських засадах. Цей стане 117-им. Це і новий туристичний маршрут, який може лягти в нову сторінку нашої історії».

Музей пам’яті Голокосту створено в Миргороді за ініціативи місцевої єврейської общини та за фінансової підтримки благодійного фонду «RememberUs». Музей став четвертим в Україні після подібних у Харкові, Дніпрі й Одесі.