Previous Next

Шлях до звільнення Полтавщини – в архівних документах

Надрукувати

«Ми йшли до тебе, перемого!». Виставку з такою назвою до 75-річниці вигнання нацистів із України відкрили у Державному архіві Полтавської області. 57 документів (текстових та фото) мали змогу переглянути і навіть потримати в руках учні та студенти Полтави, майбутні історики, краєзнавці.

Представлені документи відтворюють хронологію військових подій 1943-1944 років, зокрема визволення бійцями Червоної армії населених пунктів Полтавщини від нацистів, світлини зруйнованих міст і сіл, схеми форсування Дніпра, плакати та листівки, що поширювалися командуванням на звільнених територіях.

«Готуючись до виставки, ми намагалися відійти від радянських стереотипів показу подій. Адже архівні документи – правдиві, часто документальні дані не потрапляли до книжок. І вони свідчать, що в українців не було ейфорії від перемоги над німцями. Бо після вигнання нацистів із України, люди потрапляли в лещата терору з боку верхівки Радянського Союзу, – розповіла на презентації виставки директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.

За словами архівних працівників, деякі документи збереглися дивом. Серед них записка одного чутівського хлопця, якого примусово мобілізували вже після звільнення рідного селища.

«До наших часів збереглися хронологічні довідки майже з кожної сільради, які описували стан населених пунктів після окупації: що зруйновано, скільки молоді вивезено, – показує довідку одного з районів Полтавської області заступник директора архіву – начальник відділу інформації та використання документів Тарас Пустовіт. – Збереглися накази Полтавського обласного військового комісаріату за жовтень-грудень 1943 року про мобілізацію. У військо тоді підбирали всіх, хто народився до 1926, а то й 1927 року, часто на вік не зважали, а брали за зростом. Без зброї, без вишколу, замість автомату давали цеглину. Тому й втрати у боях були колосальні, людське життя нічого не вартувало».

Представлені на виставці документи свідчать, що вигнання нацистських загарбників із України, попри винятковий героїзм простих бійців, було кровопролитним. З січня 1943 року по жовтень 1944-го в ході оборонної та 11 наступальних операцій Червоної армії було втрачено близько 3,5 мільйонів осіб.

У другій частині виставки зібрані матеріали про жертви місцевого населення фронтові. На стендах – статті місцевої преси про збір урожаю 1944 року й передачу його у фонд оборони; копія інформлиста Державного банку Полтавського обкому КП(б)У про кошти, зібрані населенням Полтавщини на будівництво танкової колони; світлини ударників праці та благодійних осіб. Пасічник із Пирятинського району, наприклад, купив для війська аж два літака!

Крім добровільної пожертви, була й примусова. На Полтавщині зафіксовано немало фактів мародерства радянськими військами: солдати забирали у селян майно, тварин, транспорт, розповідають працівники архіву. У 1943 році політичні керівники області навіть написали кілька листів до Української армії за фактами поборів, мовляв своїми діями військові нівелювали радісні почуття звільнення від нацистських загарбників.