На Полтавщині відкрився Північний департамент Національної служби здоров'я України

Надрукувати

Щоб допомогти і медичним закладам, і пацієнтам адаптуватися до змін, Національна служба здоров’я відкриває 5 міжрегіональних департаментів. Північний охоплює 4 області: Полтавську, Сумську, Харківську та Чернігівську.

Як свідчить цьогорічний досвід – українці, навіть літнього віку, швидко вчаться і пристосовуються до змін. Виписування електронних рецептів і отримання за ними безкоштовних ліків в аптеках за програмою «Доступні ліки» – тому яскраве підтвердження. На Полтавщині цього року за електронними рецептами отримали ліки понад 63 тисячі громадян, більшість з яких люди похилого віку.

Полтавська область – лідер за рівнем готовності медичних закладів до роботи з НСЗУ

Майже 98% закладів охорони здоров’я Полтавської області вже автономізувалися і стали комунальними неприбутковими підприємствами. Автономізація – це необхідна умова для того, щоб заклад міг укласти договір з Національною службою здоров’я України і отримувати кошти з державного бюджету за медичні послуги, надані пацієнтам.

Загальний бюджет, який Національна служба здоров'я планує спрямувати медичним закладам за Програмою медичних гарантій у 2020 році, складає понад 72 мільярди гривень. Для українців послуги, які увійдуть у Програму, будуть безоплатними. Єдина умова – лікарня має пройти процес автономізації, комп'ютризації, підключиться до електронної системи охорони здоров'я та укласти договір з НСЗУ.  Бо лише в такій лікарні пацієнт зможе отримати безоплатні послуги.

Всього 2% медичних закладів Полтавщини, які надають спеціалізовану допомогу, ще не автономізувалися. Це означає, що якщо до кінця поточного року вони не перетворяться на комунальні некомерційні підприємства та не матимуть комп’ютери для роботи з Національною службою здоров’я, вони не зможуть укласти договір ще у цьому році. Тільки автономізовані медичні заклади зможуть надавати пацієнтам якісні послуги та отримувати гроші за ці послуги за договором з НСЗУ.

Загалом в Україні орієнтовно 1622 заклади, які надають спеціалізовану медичну допомогу. Остаточний їх перелік ще в процесі формування. Станом на 23 жовтня 65% з них уже автономізовані.

Програма медичних гарантій прийде на заміну псевдобезкоштовній медицині та запрацює у повному обсязі з 1 квітня 2020 року. Це перелік послуг, які держава гарантує безоплатно всім без виключення громадянам України. До цього переліку увійдуть амбулаторні послуги, терапевтичне і хірургічне лікування у стаціонарі, реабілітація, а також екстрена та паліативна медична допомога.

Лікування гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда, пологи, неонатальна допомога та рання діагностика онкологічних захворювань, – стануть абсолютно безкоштовними. Але лише у тих медичних закладах, які укладуть контракт з Національною службою здоров’я та виконають умови якісного забезпечення сучасною технікою та командою кваліфікованих спеціалістів. Ці послуги були визначені як пріоритети держави, за які Національна служба здоров’я України буде сплачувати медичним закладам пріоритетний тариф.

Щоб отримати ці послуги безоплатно, пацієнт має обов’язково підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром і отримати від нього направлення до лікаря спеціалізованої допомоги. Саме декларація є точкою входу у систему державної медичної допомоги. Але екстрена допомога надається безоплатно у будь-якому випадку – навіть якщо у людини немає підписаної декларації.

Близько 1 мільйона 100 тисяч мешканців Полтавської області вже обрали свого сімейного лікаря і безоплатно користуються пакетом медичних послуг на первинній ланці. Йдеться про різноманітні обстеження, аналізи, щеплення, виписування електронних рецептів тощо.

На черзі – заклади спеціалізованої медичної допомоги, які у 2020-му році почнуть переходити на нові правила фінансування, коли гроші «ходять» за пацієнтом. 

Повний та чіткий перелік медичних послуг та ліків, які вже з наступного року стануть безкоштовними, – оприлюднять на сайті Національної служби здоров’я України після затвердження Державного бюджету на 2020-ий рік. Якщо медичні заклади будуть порушувати умови безоплатних послуг, пацієнт завжди може звернутися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

 Запровадити програму медичних гарантій в повному обсязі для всіх рівнів медичної допомоги – непросто і все запрацює ефективно не одразу, – говорять у Національній службі здоров’я.

Матеріал підготовлено Офісом підтримки регіональних комунікацій трансформації системи охорони здоров’я.