Previous Next

Результати проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок» на території Полтавської області

Надрукувати

Відповідно до ст. 53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту» традиційно на початку кожного навчального року на території Полтавської області протягом серпня-жовтня проводиться Всеукраїнський профілактичний захід «Урок».

Його мета – виявити дітей, які не розпочали навчання у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації, надати дітям із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, адресну допомогу в підготовці до нового навчального року та осінньо-зимового сезону. Проведення заходу «Урок» – дієвий механізм і у сфері запобігання дитячої бездоглядності, безпритульності. Водночас працівники служб у справах дітей проводять профілактичні бесіди з учнями, які без поважних причин пропускають заняття та роз’яснювальну роботу щодо захисту прав дітей.

Службами у справах дітей області спільно з органами освіти, працівниками Головного управління Національної поліції в Полтавській області, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у серпні-вересні поточного року було також організовано проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок». Станом на 1 вересня було виявлено 14 дітей шкільного віку, які не розпочали навчатися у загальноосвітніх та професійно-технічних закладах. Зокрема, 3 – у зв’язку з невиконанням батьками батьківських обов’язків, 2 – самовільно залишили заклад, 1 – у зв’язку із перебуванням за кордоном, 3 – місце перебування з’ясовується, 5 – у зв’язку зі зміною місця проживання. З батьками та особами, що їх замінюють, проведено роз’яснювальну роботу щодо обов’язкового здобуття дітьми середньої освіти та попереджено про наслідки неналежного виконання своїх батьківських обов’язків. 9059 дітей отримали допомогу у вигляді канцелярських наборів.

У результаті проведеної роботи 9 дітей залучено до навчального процесу, із них 4 дитини повернуто на навчання, ще 4 – влаштовано до загально-навчальних закладів, професійно-технічних училищ, 1 дитину влаштовано до інтернатного закладу. Станом на 22.10.2019 5 дітей залишилися невлаштованими на навчання з різних причин: одна дитина перебуває за кордоном, інша – через невиконання батьками своїх батьківських обов’язків; місце перебування трьох сімей із дітьми з’ясовується. В ході проведення заходу двох батьків притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання своїх батьківських обов’язків.

Для влаштування дітей у навчальні заклади цього року звернулося 2018 внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій. За результатами проведеної роботи до дошкільних навчальних закладів влаштовано 440 дітей, до загальноосвітніх навчальних закладів – 1384, закладів вищої освіти – 133, закладів професійної (професійно-технічної) освіти – 61. У цілому проблем щодо влаштування дітей до навчальних закладів не виникало.

Служба у справах дітей облдержадміністрації