Previous Next

Полтавщина – у п’ятірці областей-експортерів, – Інна Іщенко

Надрукувати

Показники конкурентоспроможності області у 2019 році обговорили на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації. Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко розповіла, що Полтавщина має значний економічний потенціал. Про це, зокрема, свідчать показники конкурентоспроможності області, відображені у моніторингу, який щоквартально проводить Міністерство розвитку громад та територій України.

«За напрямком «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» область піднялась на 6 позицій та посіла 3 місце серед усіх регіонів. За напрямками «Фінансова самодостатність» – 4 місце, «Економічна ефективність» – 7 місце. Частка області у валовому регіональному продукті країни зросла на 0,2% і склала 5,1%. Наш регіон вже 2 роки поспіль посідає 1 місце серед інших за обсягом валового регіонального продукту в розрахунку на 1 особу населення, що становить 106,2 тис. грн, тоді як по Україні – 70,2 тис. грн», – поінформувала Інна Іщенко.

Зазначила, що в області продовжується реформа децентралізації. Уже створено 54 об’єднані територіальні громади, із них 9 – у 2019 році. На прямих міжбюджетних відносинах із початку поточного року перебувають 45 ОТГ.

«Підтвердження важливості та успішності реформи децентралізації – це зростання власних доходів громад. Так, за 9 місяців цього року доходи 45 ОТГ склали 1464,2 млн. грн, що майже на 24% більше порівняно з аналогічним періодом 2018 року, – додала Інна Іщенко. – За результатами аналізу фінансової діяльності 806 об’єднаних територіальних громад України 14 громад Полтавщини мають кращі показники фінансової спроможності у 4 групах та посідають лідерські позиції в топ 20 ОТГ України. Зокрема, це Коломацька, Чорнухинська, Опішнянська, Гадяцька громади».

За словами Інни Іщенко, Полтавщина акумулює досить значну кількість коштів до державного бюджету. За 9 місяців поточного року надходження до бюджетів усіх рівнів зросли порівняно з 2018-им майже на 30%. Їх розмір – 32,1 мрд. грн. До державного бюджету з Полтавщини надійшло на 35,7% більше – 22 млрд грн. За обсягом доходів у розрахунку на одну особу населення Полтавщина займає 4 місце.

«Основні галузі формування економіки Полтавщини – промисловість (майже 53%) і сільське господарство (14%), оптово-роздрібна торгівля (близько 7%). За показником обсягу реалізованої промислової продукції область на 6 місці в рейтингу регіонів України. Якщо брати розрахунок на одного мешканця, то ми другі за цим показником. Це говорить про те, що наші промислові підприємства переорієнтовуються, знаходять нові ринки збуту, – зазначила Інна Іщенко. – На жаль, нині немає стратегії розвитку промисловості України. Вона вкрай необхідна. На Полтавщині розроблена власна концепція. Наші підприємства створюють коопераційні зв’язки, щоб просувати свою продукцію на ринки й втримувати позиції з-поміж інших регіонів».

Інна Іщенко поінформувала, що другий рік поспіль область утримує високі темпи зростання аграрного виробництва. Так, за січень-серпень 2019 року воно збільшилось на 3%, зокрема продукції рослинництва – на 4,3%, тваринництва – на 0,8%. Індекс сільськогосподарського виробництва за дев’ять місяців поточного року становить 103%.

«Важливим показником є впровадження на Полтавщині інвестиційних проєктів у сільськогосподарській галузі. Загалом їх 73. Із них завершені 34. Це залучення 1,2 мрд грн, що сприяло створенню понад 190 робочих місць», – додала Інна Іщенко.

Вона розповіла, що Полтавщина входить у п’ятірку найбільш активних регіонів за показником виробничої активності у розрахунку на 1 особу постійного населення.

«Житло прийнято в експлуатацію в Полтавському, Кременчуцькому, Глобинському, Новосанжарському районах. Левову частку – майже 71 відсоток – усіх будівельних робіт виконали підприємства саме Полтавської області», – додала Інна Іщенко.

Поінформувала, що згідно з рейтингом агентства «Євро Рейтинг» за результатами діяльності у 2 кварталі 2019 року Полтавщина посіла 4 місце за інвестиційною ефективністю. За накопиченим обсягом прямих іноземних інвестицій з початку інвестування – 6 місце по Україні, а за обсягом прямих іноземних інвестицій у розрахунку на 1 особу – 4 місце.

«Цього року в область залучено 109,7 млн дол. США. Це у 9 разів більше, ніж торік. Полтавщина приваблива для інвесторів, зокрема в гірничодобувній промисловості, адміністративному обслуговуванні, будівництві, сільському господарстві, – зазначила Інна Іщенко. – Полтавщина – у п’ятірці областей-експортерів. У нас експорт на рівні 1,4 млрд дол. США. Імпортували продукції на 888,8 млн дол. США. Позитивне сальдо склало 527,2 млн дол. США. Зовнішньоторговельні операції товарами область здійснювала з партнерами зі 133 країн світу, зокрема з усіма країнами Європейського Союзу. Майже 50% від загального обсягу експорту – у країни ЄС. Найбільшою популярністю користуються руда, зернові культури, машини й обладнання. Нашою продукцією цікавляться Китай, Чехія, Німеччина. Останнім часом більш активно освоюються країни Азії. Потенціал для розвитку зовнішньоекономічної діяльності є».

Інна Іщенко розповіла, що Полтавська область розширює співпрацю з проєктами міжнародної технічної та фінансової допомоги. В 2019 році на території регіону діяли понад 40 таких проєктів, зокрема 7 – за участі міжнародних фінансових організацій. Серед міжнародних донорів, які надають технічну та фінансову підтримку Полтавській області Уряд США, Уряд Федеративної Республіки Німеччина, Європейський Союз та країни ЄС, Уряд Канади, Уряд Швейцарської Конфедерації, Фонд Східна Європа, ПРООН, НЕФКО, Фонд Е5Р, ЄБРР, МБРР як інституція Світового банку та інші.