• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Питання управління твердими побутовими відходами на засадах міжмуніципального співробітництва обговорили на круглому столі

Відбувся круглий стіл «Нові ініціативи та інноваційні підходи з управління твердими побутовими відходами на засадах міжмуніципального співробітництва».

В обговоренні взяли участь представники облдержадміністрації, обласної ради, науковці та представники органів місцевого самоврядування. Захід провели за підтримки проєкту «Реформа управління на сході України», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

У ході засідання т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло та представник проєкту «Реформа управління на сході України», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), Тарас Журавель підписали угоду про співробітництво.

«В області виникають проблеми з поводженням із твердими побутовими відходами. Нині на Полтавщині 570 сміттєзвалищ і лише 8 паспортизовані. Процес ліквідації відходів поступово вдосконалюється за допомогою проєкту. Ми вже зробили певні вагомі кроки: закупили техніку, контейнери, організовуємо логістику вивозу сміття, – розповів Олег Пругло. – Тому підписання меморандуму допоможе втілити всі проєктні плани щодо поводження з твердими побутовими відходами».

Тарас Журавель поінформував, що вони активно підтримують громади Полтавської області в організації різних секторальних проєктів, зокрема, щодо поводження з твердими побутовими відходами ще з 2015 року.

«Цей круглий стіл проводимо з метою обговорити, окреслити перспективні напрямки, визначити, що ми маємо наразі та як у цій ситуації рухатися далі. Уряд Німеччини нещодавно ухвалив рішення про започаткування нового глобального проєкту з підтримки експортної ініціативи для екологічних технологій. Його особливість полягає у тому, що він упроваджується одночасно у кількох країнах: Йорданії, Таїланді, Індії, Єгипті та Україні. Крім того, в Україні це відбувається саме в Полтавській області, адже ми обґрунтували, що досвід Полтавщини в частині міжмуніципального співробітництва щодо поводження з твердими побутовими відходами є взірцевим», – зазначив Тарас Журавель.

Досвід Полтавської області у галузі управління у сфері поводження з твердими побутовими відходами, сучасний стан і перспективи розвитку проаналізувала заступник начальника управління житлово-комунального господарства Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Тетяна Семенова:

«В нашій області щорічно утворюється близько 1,5 мільйона метрів кубічних твердих побутових відходів, які видаляються на звалища і полігони. На початку цього року в області лишилось 570 організованих звалищ. Переважна кількість звалищ створені та функціонують без належного проєктного обґрунтування, експлуатуються за відсутності необхідного інженерного дослідження та дослідження їхнього впливу на довкілля. Наповненість місць видалення відходів складає від 30 до 99%. За останні роки питання експлуатації сміттєзвалищ набули характеру екологічної проблеми, – говорить Тетяна Семенова. – Нині через відсутність необхідного транспорту у відповідній кількості, недостатність контейнерів для складування твердих побутових відходів виникають проблеми із виконання заходів із санітарного очищення населених пунктів. Зараз лише міста та районні центри мають розроблені схеми санітарного очищення. Але навіть вони потребують доопрацювання і не передбачають таких елементів, як сортування та роздільний збір ресурсоцінних відходів».

В основу стратегії розвитку сфери поводження з твердими побутовими відходами Полтавської області покладено субрегіональний підхід. У 2017 році прийнято та затверджено комплексну програму поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2021 роки для Полтавської області. У процесі розробки комплексної програми проводили аналіз сучасного стану полігонів та звалищ, які функціонують на території області. Планували потужності сортувальних станцій на території районів, обґрунтовували потреби у будівництві та реконструкції полігонів твердих побутових відходів, розраховували необхідну кількість контейнерів. За результатами обрахунків та досліджень були сформовані 5 субрегіонів на території області, які отримали назви Полтавський, Південний, Північно-східний, Північно-західний та Центральний.

Основними заходами комплексної програми запланували виконання органами місцевого самоврядування таких завдань: розробка нових і коригування чинних схем санітарного очищення населених пунктів, формування логістичних маршрутів руху сміттєзбиральної техніки, паспортизація місць видалення відходів, що залишаються в експлуатації та ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ. За 2017-2018 роки жоден район ці заходи не виконав.

У межах другого етапу виконання комплексної програми проводилась закупівля сміттєзбиральної техніки та контейнерів для твердих побутових відходів. Стратегією поводження з відходами для Полтавської області передбачені суттєві інвестиції, які заплановано спрямувати на будівництво субрегіональних сучасних полігонів та сортувально-переробних комплексів твердих побутових відходів. Уже проведено обстеження 6 потенційних земельних ділянок для будівництва сміттєпереробного комплексу. За попередніми обрахунками, одна з них може бути у Щербанівській сільській раді.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk