Previous Next

Ліки для онкохворих, пільговий проїзд, розвиток аеропорту – актуальні питання для Полтавщини, які потребують державної підтримки

Надрукувати

Відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. Крім керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, голів ОТГ, очільників міських рад і районних державних адміністрацій (за допомогою скайпзв’язку) участь у заході взяли й новообрані народні депутати України. Із 8 представників Полтавської області у парламенті до Полтави прибули двоє – Анастасія Ляшенко та Олексій Мовчан. Адже питання, які обговорювали на колегії, без участі нардепів не вирішити: це проблеми області, які потребують законодавчої державної підтримки.

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий спочатку надав слово директорам департаментів та начальникам управлінь, які доповіли про недоліки у законодавстві, які потрібно вирішити для подальшого розвитку галузей.

Зокрема, за словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, у сфері охорони здоров’я державні програми не забезпечують повну потребу в препаратах онкохворим. Поставки здійснюються неритмічно. Є перебої з доставкою інсуліну (є 40% від потреби). У межах реформи децентралізації фінансова підтримка лікарень за рахунок новостворених ОТГ є недостатньою.

Директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко розповіла про відсутність затвердженого на державному рівні механізму розрахунку компенсації пільгових перевезень на маршрутах загального користування. Наголосила на необхідності осучаснення розміру компенсацій на продукти харчування для двох категорій чорнобильців. Наприклад, перша категорія отримує 400 гривень, друга – 200. Останній раз ці компенсації затверджувалися 4 роки тому.

За словами заступника начальника управління житлово-комунального господарства Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Тетяни Семенової, у сфері ЖКГ вже кілька років через різницю в тарифах на підприємствах теплопостачання та водовідведення наявна заборгованість, що заважає їм розвиватися та якісно надавати послуги населенню. Це питання без підтримки держави не вирішити, адже аналогічну проблему мають майже всі області України.

Чимало проблем, пов’язаних із неналежною державною підтримкою, озвучив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов. Це і сфера тваринництва, і порушення законодавства щодо використання пестицидів, і неможливість фермерами успадкувати землі батьків, і повний занепад спиртових заводів та комунальних хлібокомбінатів тощо.

Начальник управління інфраструктури облдержадміністрації Сергій Марчишинець доповів, що першочергово треба вирішити питання з фінансуванням робіт будівництва майданчиків для габаритно-вагового контролю, а штрафи за порушення параметрів направляти до місцевого бюджету, що дасть змогу утримувати вагові пункти та дороги. Крім того, звернувся до нардепів урегулювати заходи цільової програми розвитку аеропортів до 2023 року. Розвиток ПОКП «Аеропорт-Полтава» включений до цієї програми, але з передбачених 450 мільйонів гривень за три роки на полтавський аеропорт кошти не надходили.

Загалом на комісії було озвучено 56 проблемних питань із усіх сфер розвитку – культури, освіти, економіки, охорони здоров’я, соціального захисту та інших.

«У нас це вже другий тиждень роботи в окрузі, усі ці питання чуємо не вперше. Вони важливі, й ми обов’язково використаємо ваші побажання у своїй роботі, – зазначила народний депутат України Анастасія Ляшенко. – Але українці мають усвідомити, що через реформу децентралізації деяких державних програм узагалі не буде, більшість фінансових питань перейдуть на місцеві рівні».

«Полтавщина має великий потенціал, є всі ресурси, щоб люди жили краще. Пора відмовлятися від постійних дотацій та субвенцій і самим шукати шляхи вирішення проблем на рівні ОТГ, округу, регіону, – додав народний депутат України Олексій Мовчан. – Ми завжди відкриті, стараємося насамперед для своєї області, будемо добиватися, щоб екологічний податок, акцизні збори та інші залишалися на місцях. Треба шукати інвестиції, вкладати гроші і ресурси в людей, щоб люди не їхали з Полтавщини, а поверталися сюди».

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий пояснив, що на колегії порушують питання, які потребують законодавчого доопрацювання.

«Дуже багато колізій та суперечностей законодавчих, які не дають повноцінно діяти на місцях. У Полтаві, наприклад, є державні об’єкти, які ми не маємо права ремонтувати, хоч у нас і є ресурси. Тому варто узаконити ці моменти, щоб такі питання ми могли вирішити на місцях», – зазначив Роман Товстий.

Т.в.о голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло підсумував, що матеріали розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації передадуть в усі міністерства, а також він особисто уже залишив їх у Офісі президента України.

«Маю надію, що з підтримкою уряду, ми зможемо усі питання зрушити з місця», – додав Олег Пругло.