Previous Next

Безпеку харчування в навчальних закладах обговорили на селекторній нараді за участю прем’єр-міністра України

Надрукувати

Кожна область протягом двох тижнів повинна підготувати реалістичні плани щодо унормування державної політики у сфері безпечності харчування дітей у навчальних закладах. Крім того, очільники облдержадміністрацій мають вжити всіх необхідних заходів, щоб зрозуміти реальний стан справ в освітніх закладах області.

На цьому наголосив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук на  селекторній нараді з керівниками облдержадміністрацій, на якій обговорили питання безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Від Полтавщини участь у нараді взяли т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак та заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Галина Власюк  й інші запрошені.

«У кожному регіоні потрібно проаналізувати ситуацію та скласти конкретний план проведення заходів державного нагляду й контролю. Наша мета – зменшити кількість випадків харчових отруєнь у навчальних закладах. Також потрібно удосконалити нормативну базу щодо переліку харчових продуктів, рецептурних збірників для закладів освіти та санітарних правил. Все це потрібно зробити за два тижні. У нас існує система державного контролю. Найголовніше, що нам треба зробити – зрозуміти адекватну ситуацію. Практика, коли ніби проводиться перевірка, на якісь порушення «закриваються очі», повинна «піти в минуле», – сказав Олексій Гончарук.

Також для представників освітніх закладів, які залучені  до організації  харчування дітей, проведуть спеціальні навчання. Зокрема, своїм практичним досвідом впровадження регіональної цільової Програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» ділитимуться колеги з Івано-Франківщини. Програма включає  перевірку продуктів харчування на всіх етапах, технологічного обладнання для приготування їжі. В її межах у регіоні до кінця грудня планують провести паспортизацію харчоблоків в усіх навчальних закладах. Олексій Гончарук запропонував такі навчання провести в столиці та запросити на них відповідних фахівців із різних галузей.

Як зазначила  т.в.о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, нині гостро стоїть питання використання в дитячому харчуванні фальсифікації традиційних продуктів, зокрема молочних. Вона наголосила, що якісне харчування дітей – це забезпечення їхнього здоров’я.

«За результатами проведених Держпродспоживслужбою перевірок із фальсифікації молочних продуктів за 9 місяців цього року виявили 68 випадків. Торік ця цифра була в рази більша. Також варто звернути увагу на матеріально-технічну базу харчоблоків. Потрібно посилити й відповідальність за фальсифікацію харчових продуктів», – сказала Ольга Шевченко.

Олексій Гончарук зазначив, що після того, як кожна область подасть свої плани, буде розроблено шляхи та терміни їх реалізації.