Previous Next

Стан готовності до снігопадів техніки та системи оповіщення обговорили на нараді в облдержадміністрації

Надрукувати

У Полтавській облдержадміністрації провели нараду з питань готовності транспортних служб і системи оповіщення громадян до погіршення погодних умов.

На засіданні під головуванням начальника Управління інфраструктури облдержадміністрації Сергія Марчишинця представили зведену інформацію спецслужб, які мають у своєму розпорядженні кадровий ресурс, техніку, піщано-сольову суміш для якісного функціонування транспортної служби у зимовий період. Кожен підрозділ має визначитися з видом техніки та її розміщенням щодо проблемних ділянок.

«Якщо виникнуть заметілі, ми повинні бачити, що відбувається. Це не має бути лише віртуальна інформація, – зазначив Сергій Марчишинець. – Ми вже знаємо проблемні місця на територіях певних районів, де постійно виникають затори, збої руху транспорту при погіршенні погодних умов. І це передбачає залучення додаткових техніки і ресурсів. Це щорічна практика, але вона необхідна».

Про загальний стан дорожнього господарства доповідав заступник начальника з експлуатаційного утримання Служби автомобільних доріг у Полтавській області Анатолій Мягкохліб. Він зазначив, що на шляхах державного значення працює підрядник ДП «Полтавський облавтодор», і на зимовий період певні ділянки утримуються приватними організаціями.

«Загалом ми готові до зими. Проводиться накопичення паливно-мастильних матеріалів, уся дорожня снігоприбиральна техніка є в наявності, деяка ще ремонтується, – розповів він. – У Полтавського облавтодору є залишки протиожеледної суміші. Крім того, на окремих ділянках траси Київ-Харків накопичено 1,5 тисячі тонн солі й 4 тисячі тонн посипкового матеріалу. Загальний стан заготовки цих матеріалів у Полтавській області – 80 % від річної потреби. Станом на листопад мало бути 60 %. Тобто нині норми вже перевиконані».

Приблизно 80 % техніки дорожнього господарства готові до експлуатації, але лишається невирішеним питання з пальним. Якщо в облавтодорі не вирішаться фінансові проблеми, оголосять тендер до кінця року на всю мережу. Представники служби запевняють, що до нового року вистачить і коштів, і залишків пального.

ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» відзвітувало, що у підрядних організацій є 204 одиниці робочої техніки.

«Залишок протиожеледних матеріалів із минулого року становить дещо менше за 2,5 тисячі тонн, що знаходяться на виробничих базах підприємств, – повідомив заступник директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Дмитро Килимник. – Більшість техніки підрядних організацій, окрім специфічних навантажувачів, бульдозерів, зараз задіяна на поточних ремонтах і є частково непереобладнаною. Також закуплено 2 тисячі тонн солі й 10 тисяч тонн матеріалів для приготування протиожеледної суміші».

Нині ці матеріали розподіляються по виробничих базах. Передбачивши можливі проблеми, було змінено підрядну організацію, яка чиститиме сніг у Глобинському районі. Вирішується питання очистки доріг Шишацького та Новосанжарського районів.

Національна поліція та Південна залізниця запевняють про 100 % готовності технічного обладнання та кадрового складу до зими. Ще у серпні прийняли розпорядження щодо використання додаткової техніки і кадрового ресурсу для розчистки інфраструктури на залізничних переїздах.

По другому питанню – щодо системи оповіщення населення – доповідав старший представник служби цивільного захисту та мобілізаційної підготовки ПАТ «Укртелеком» Микола Пєшков:

«Нині філія забезпечує доведення сигналу від оперативного чергового до органів виконавчої влади. Створено філії аварійно-відновлювальних провайдерів».

Проте лишається невирішеним питання забезпечення кабелями зв’язку Кременчука та Горішніх Плавнів.

Територіальна система оповіщення працює. 23 жовтня проведуть перевірку функціонування всіх її елементів. Нова система забезпечує транслювання мовних повідомлень, передачу інформації по дротовому та онлайн-радіо. Наразі здійснюється обслуговування діючої системи, проводяться регламенті роботи, але поки що в області не працюють кілька радіотрансляційних вузлів – у Козельщинському, Глобинському, Хорольському районах. Повністю демонтовано радіовузол у Шишацькому районі.

Оповіщення, що виконує філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «регіональна дирекція UA: Полтава», може здійснюватися лише через радійну систему, адже поки що відсутнє технічне обладнання для цифрового телебачення. Проте кадровий склад має 100 % готовність, відпрацьовано всі інструкції щодо оповіщення будь-якої інформації.

На нараді наголосили, що незалежно від форм власності та підпорядкування всі роботи з системою оповіщення (зокрема й радіо) мають здійснюватися виключно за погодженням із місцевими органами влади.