• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Більше ніж половина дітей шкільного віку Полтавщини оздоровилися цього літа в таборах

На базі дитячого оздоровчого центру санаторного типу «Миргородський» відбувся Міжрегіональний форум «Від серця України до серця дитини». Педагогічні працівники дитячих оздоровчих таборів Полтавщини, Київщини, Вінницької, Тернопільської, Рівненської та Одеської областей обмінялися досвідом запровадженням нових систем виховання й організації змістовного відпочинку дітей.

У межах форуму на обласному штабі з організації оздоровлення та відпочинку підбили підсумки оздоровчої кампанії 2019 року на Полтавщині.

«Основним досягненням цього літа можна вважати, що 9350 сімей області скористалися системою здешевлення путівки. Це на 200 сімей більше, ніж минулого року, – повідомив начальник Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Буцький. – Завдяки субвенції на здешевлення путівок обласні літні оздоровчі табори були наповнені на 90%, а на 23% зменшилося фінансове навантаження на власників таборів, що дало можливість підвищити матеріальну базу позашкільних закладів оздоровлення і відпочинку. Дуже приємно, що наша система здешевлення путівок із Полтавщини поширилася на всю Україну».

Заступниця начальника Управління у справах, сім’ї, молоді та спорту Наталія Шкоденко поінформувала присутніх, що субвенція на відшкодування вартості путівок (16 мільйонів гривень) цього року використана у повному обсязі.

«Влітку відпочило та оздоровилося 72,6 тисячі дітей шкільного віку на Полтавщині. Це майже 52 % від загальної кількості дітей шкільного віку в області, – розповіла Наталія Шкоденко. – На оздоровлення та відпочинок дітей витрачено 159 мільйонів гривень із бюджетів усіх рівнів, що на 19 мільйонів більше, ніж торік. Завдання на наступний рік – в усіх таборах ввести чотири зміни тривалістю по 21 день, щоб дооздоровити всіх охочих, бо часто буває, що вже в квітні путівок на 2 чи 3 зміну не знайти».

Мережа позаміських закладів оздоровлення в області не зменшилася. У всіх таборах, крім закладу релігійного спрямування «Орлятко» у Карлівському районі, тривалість зміни становила 21 день (це час настання оздоровчого ефекту). 9 таборів працювали впродовж 4 змін, 14 – 3 зміни, 5 – 2 зміни.

Щоправда, в області вже є табори, де дітей приймають не лише влітку. Дитячий оздоровчий центр санаторного типу «Миргородський» в селі Олефірівка працює цілий рік і приймає дітей на осінні, зимові та весняні канікули. Спортивно-оздоровчий центр «Горизонт», що в Горішніх Плавнях, застосовує систему вікендового відпочинку школярів і щовихідних приймає групи, класи чи спортивні колективи на змістовне програмне дозвілля.

«Дуже активно, наприклад, навесні до нас їздять першачки, які ще жодного разу не відпочивали в таборах. Це для них так звана короткотермінова підготовка до літа. За вихідні ми намагаємося їм показати, як чудово відпочивати з однолітками, щоб влітку уникнути стресу від відпочинку без батьків», – розповіла директор «Горизонту» Наталія Мартинович.

Невід’ємною складовою успішного дитячого відпочинку є дотримання санітарних і пожежних норм. Часто директори літніх таборів самі ініціюють перевірки закладів контролюючими органами перед початком сезону, щоб убезпечити себе та відвідувачів від надзвичайних ситуацій. Спалахів інфекційних хвороб і пожеж цього року в таборах Полтавщини не зафіксованого. Хоча порушення були. За даними Головного управління ДСНС у Полтавській області, 2019 року було виписано 25 протоколів про порушення протипожежної безпеки. У 16 таборах їх було усунуто в повному обсязі до старту оздоровчої кампанії.

Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Сергій Макєєв повідомив, що протягом оздоровчого періоду 2019 року в області під наглядом перебував 761 заклад оздоровлення та відпочинку для дітей, із них позаміських – 28, таборів із денним перебуванням – 684, таборів праці та відпочинку – 39, наметових містечок – 6, у режимі оздоровлення працювали 4 санаторії. Комісійне обстеження відповідними службами тривало як перед відкриттям, так і впродовж літа, що дозволило тримати епідемічну ситуацію під контролем.

Серед порушень були такі: забезпечення неякісною питною водою, недотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках, невідповідність матеріально-технічної бази закладів. Виникали питання щодо проведення медоглядів волонтерів-іноземців, харчування дітей, які потребують безглютенової, безлактозної дієти.

У своєму виступі Сергій Макєєв наголосив, що до наступного оздоровчого сезону потрібно готуватись вже зараз. Важливим питанням у 2020 році є розробка та впровадження систем НАССР у закладах оздоровлення та відпочинку.

В цілому оздоровча кампанія 2019 на Полтавщині пройшла успішно. Директори кращих позаміських таборів були відзначені на форумі. Начальник відділу оздоровлення та відпочинку дітей Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Ірина Зоря була вражена станом деяких закладів відпочинку на Полтавщині.

«Нині без перебільшення можна сказати, що Полтавська область за підсумками оздоровчої кампанії 2019 уже не перший рік – серед лідерів, – зазначила Ірина Зоря. – Дуже розумний підхід, гарна командна робота. В Україні, на жаль, галузь оздоровлення та відпочинку дітей переживає кризу. За останні 6 років ми втратили 300 таборів. Тільки за рік – 50. Вам уже вдалося зберегти мережу літніх оздоровчих позаміських закладів. І такий гарний стан комунальних закладів, як ось санаторію «Миргород», свідчить, що гроші освоюються і йдуть за направленням».

Міжрегіональний форум «Від серця України до серця дитини» у Миргородському районі тривав три дні. Вожаті та педагогічні працівники літніх оздоровчих таборів мали змогу почерпнути досвід відомих в Україні кандидатів педагогічних наук із Харкова та Києва.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk