Previous Next

Переможницю чемпіонату Європи з сумо серед юніорів та юнаків Оксану Рошку привітали у Воскобійниках

Надрукувати

Чотири спортсменки з Полтавщини завоювали медалі на чемпіонаті Європи із сумо серед юніорів та юнаків, який відбувався з 26 по 29 вересня в угорському місті Сігетсентміклош. Дві дівчини вибороли «золото»: Оксана Рошка у ваговій категорії до 50 кілограмів (вікова категорія – до 14 років), а Руслана Приходько – до 75 кілограмів (вікова категорія – до 18 років).

«Срібло» отримала Вероніка Терешонок у ваговій категорії до 65 кілограмів (вікова категорія – до 14 років), а «бронзу» одержала Вікторія Волоцька у ваговій категорії до 65 кілограмів (вікова категорія – до 14 років).

У Воскобійниках Шишацького району привітали 9-класницю місцевої школи, одну з золотих медалісток чемпіонату Європи Оксану Рошку. Крім неї, у європейських змаганнях брала участь і 8-класниця цієї ж Воскобійницької ЗОШ І-ІІІ ступенів, чемпіонка України з сумо серед юніорів та юнаків Каріна Білоус. На чемпіонаті Європи дівчина посіла четверте місце. Привітали спортсменок голова Шишацької районної державної адміністрації Віктор Іваненко, депутат обласної ради Валерій Капленко, начальник відділу освіти Шишацької селищної ради Наталія Караваєва.

«Це чудово, що наші спортсмени показують високі результати на європейському рівні, змагаються із сильними борцями з різних країн. Вітаємо Оксану із «золотом», бажаємо подальших успіхів і перемог», – сказав Віктор Іваненко.

«Ви маєте високі досягнення у спорті, та і вчитися не забувайте. Ми ж вас підтримаємо, – звернувся до учнів школи Валерій Капленко. – Було дуже приємно, коли грав гімн України з нагоди перемоги Оксани».

Оксана Рошка займається сумо три роки й уже має білий пояс. Віддали її на цю спортивну секцію у Воскобійниках батьки. Спочатку, каже дівчина, було складно, але згодом боротьба їй сподобалася. Нині сумо її улюблений вид спорту. Оксана розповідає, що має 26 грамот і 17 медалей.

Аби потрапити на чемпіонат Європи, дівчина перемогла на обласному рівні та в чемпіонаті України, що відбувся на початку осені в Харкові.

«Перед європейськими змаганнями дуже хвилювалася. Коли побачила суперниць, то ще більше стала непокоїтися. Боролася з дівчатами з Естонії, Росії й Польщі. Суперниці були сильними. Коли боролася у фіналі, відчувала, що можу перемогти, – пригадує Оксана. – Батьки дуже раділи моїй перемозі, говорили, що я молодець».

Спорт у житті, каже дівчина, їй допомагає, вона може себе захистити. У планах Оксани – позмагатися на чемпіонаті світу. Потрапити на такі змагання вона зможе із 17 років.

За інформацією Міністерства молоді та спорту України, у чемпіонаті Європи із сумо серед юніорів та юнаків в Угорщині взяли участь понад 500 юних спортсменів із 11 країн континенту. Україна зайняла перше загальнокомандне місце у всіх трьох вікових категоріях та виборола 22 золоті, 9 срібних і 27 бронзових медалей.