Previous Next

В області створено 53 ОТГ із 81 перспективної

Надрукувати

На нараді в тимчасово виконувача обов`язків голови облдержадміністрації представили Перспективний план формування територій громад Полтавської області з урахуванням змін, що були прийняті 17 вересня на сесії обласної ради.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко повідомила, що зміни до Перспективного плану вносили з урахуванням рішень органів місцевого самоврядування та волевиявлення мешканців про добровільне об’єднання чи приєднання.

«Нині в області створено 53 об’єднані територіальні громади, 45 із яких перебувають на прямих міжбюджетних відносинах із державою. Тобто понад 400 тисяч мешканців області вже мали відчули реформу децентралізації, – говорить Інна Іщенко. – Фінансування громад значно зросло, вони стали фінансово самодостатніми. Наші Пирятинська, Засульська, Опішнянська, Михайлівська, Машівська, Сенчанська, Коломацька ОТГ мають значні показники успішності за результатами фінансового моніторингу.

Лише за рік доходи ОТГ значно зросли. Наприклад, Коломацька ОТГ у 2018 році мала 7,6 мільйона гривень, а у 2019 році – вже 32,7 мільйона. Опішнянська ОТГ за рік збільшила доходи на 28 мільйонів гривень (11 млн грн у 2018-му, і 39,4 млн грн у 2019-му).

Під час розробки проєкту Перспективного плану все літо тривали консультації з представниками органів місцевого самоврядування, райдержадміністрацій, депутатами місцевих та районних рад. Зокрема, обговорили питання формування Заводської та Опішнянської об’єднаних територіальних громад, провели роз’яснення щодо перспектив створення майбутніх Диканської та Котелевської об’єднаних територіальних громад.

Загалом на Полтавщині:

Із урахуванням змін, затверджених останнім засіданням сесії обласної ради, Перспективний план формування територій громад Полтавської області передбачає створення 81 об’єднаної територіальної громади і 4 округи: Полтавський, Кременчуцький, Миргородський, Лубенський.

«Пирятинський округ ми теж виокремили на карті, як того вимагає громада. Хоча він навряд чи буде затверджений Кабміном, адже дуже малий – із населенням 41 тисяча осіб, а треба щоб було хоча б 150 тисяч населення. Гребінківський район відмовився бути в складі Пирятинського округу, а перейшов до Лубенського», – повідомила Інна Іщенко.

Також у план внесені зміни у зв’язку з появою нових ОТГ: Новооржицької, Гоголівської, Ромоданівської, Супрунівської, Великобудищанської, Горішньоплавнівської, Зіньківської, Петрівської. Деякі населенні пункти у 11 районах області, що не були охоплені ОТГ, заявили про приєднання до вже створених, нових громад, чи тих, що скоро з’являться.

«Нині на карті області залишилися «білі плями» – це ті населені пункти, які не знають, до кого їм долучитися. Громадам необхідно швидше визначатися, щоб об’єднатися добровільно, а не примусово, як буде вже з січня 2020 року. Важливо, щоб ці рішення були виважені, за показниками, а не емоційні», – підкреслив т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Також у Департаменті економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації повідомили, що надалі всі зміни до Перспективного плану області будуть належати до компетенції облдержадміністрації без погодження на сесії обласної ради. Затверджуватиме адміністративно-територіальний устрій на центральному рівні Кабмін.