Previous Next

Із 1 жовтня пільги на оплату житлово-комунальних послуг можна отримати грошима

Надрукувати

На нараді у т.в.о. голови облдержадміністрації обговорили питання надання субсидій та пільг під час оплати житлово-комунальних послуг на опалювальний період.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, попередня кількість сімей, які отримають субсидію в опалювальний період 2019/20 року, – 200 тисяч. Як і минулого сезону, охочі отримати субсидію в грошовій формі, зможуть це зробити й надалі.

«Із січня 2019 року управління соціального захисту населення області забезпечили реалізацію механізму надання житлових субсидій у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунки надавачів послуг через АТ «Ощадбанк». В опалювальний період 2018/19 року одержували житлову субсидію готівкою 201,7 тисяч осіб (143,9 тисяч пенсіонерів – через Пенсійний фонд, 57,8 тисяч осіб – через АТ «Ощадбанк»), у безготівковій формі – 11,5 тисяч осіб», – повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

Із 1 травня поточного року субсидії сім’ям, які її отримували в попередньому сезоні, призначаються у готівковій формі. Тим, хто вперше звернувся за субсидією, має заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги або щомісячний розмір субсидії перевищує 5 тисяч гривень, – допомога надається у безготівковій формі.

У зв’язку з наявною простроченою понад місяць заборгованістю у сумі 340 гривень не мають права на призначення субсидії на наступний термін із травня 2019 року 13,5 тисячі сімей. Станом на 15 вересня питання погашення боргу або укладання договорів його реструктуризації вирішено щодо 5 тисяч сімей.

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації розробив план заходів із метою своєчасного призначення житлових субсидій із травня 2019 року на наступний період та доручив провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення: кому необхідно подати нові заяву та декларацію, шляхом адресного інформування сімей, зокрема через сільські (селищні) ради, об’єднані територіальні громади.

Відповідно до норм чинного законодавства з травня 2019 року необхідно подати до управлінь соціального захисту населення області нові заяви та декларації 42,2 тисячі сімей. Станом на 15.09.2019 до рай(міськ) управлінь соціального захисту населення звернулось 13,4 тисяч сімей із вказаних категорій (31 %).

Із 1 жовтня цього року й пільгові категорії громадян України зможуть отримати державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у грошовому вигляді. В області на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 413,3 тисячі осіб. Для надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг на 2019 рік із державного бюджету передбачено 362 мільйони гривень.

«У жовтні поточного року пільги будуть нараховані автоматично (без звернення пільговиків) у безготівковій формі. Суми пільг перераховуватимуться на рахунки надавачів послуг через АТ «Ощадбанк» на підставі договорів, а банк уже перерахує суми пільг на підприємства, що надають комунальні послуги, – пояснила Людмила Корнієнко. – Якщо пільговик хоче отримати пільгу грошима, він має подати заяву до початку опалювального сезону, тобто до 15 жовтня».

Змінюється й послідовність перерахування пільгових коштів. Спочатку «Ощадбанк» перерахує в повному об’ємі суму пільги за опалення, потім – за гаряче водопостачання, централізоване водопостачання, водовідведення, потім – електричну енергію і всі відповідні платежі. Кожному пільговику буде надіслано смс-повідомлення з повною сумою пільги і залишком коштів, який необхідно буде сплатити самостійно за ту чи іншу комунальну послугу.

Для наглядності Людмила Корнієнко більш детально пояснила систему перерахування пільгових сум на конкретному випадку:

«Наприклад, інвалід має розмір суми пільги 1400 гривень. Спочатку вона йде на оплату опалення (у повному розмірі, наприклад, 1100 грн), потім – за гарячу воду (300 гривень для прикладу), решта – за холодну воду та електроенергію. В смс-повідомленні буде зазначено, на що пільгових грошей не вистачило, наприклад, на квартплату чи світло. Їх пільговик має оплатити самостійно».

Т.в.о. голови Полтавської облдержадміністрації Олег Пругло дав доручення головам ОТГ, сільських та селищних рад провести роз’яснювальну роботу серед населення щодо субсидій і пільг на оплату послуг ЖКГ та процедури їх отримання, адже законодавство в цій сфері так швидко змінюється, що люди не встигають зорієнтуватися в ситуації.