Колишні державні і комунальні видання переживають третій, основний етап реформування, - Голова Держкомтелерадіо

Надрукувати

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко взяв участь у всеукраїнському круглому столі «Ситуація в реформованих регіональних медіа: як покращити інформування громадян?», який організував і провів 27 вересня Інститут демократії імені Пилипа Орлика.

Невідомий об'єкт«Реформа державних і комунальних друкованих ЗМІ офіційно відбулася, і нині вона на третьому етапі, коли реформованим виданням треба вистояти і розвиватися», - наголосив у своєму виступі Олег Наливайко. Він нагадав, що реформу планувалося провести в два етапи, але перший і другий етап практично були об’єднані.

«На мій погляд, реформа складається не з двох, а з трьох етапів. І зараз третій етап, і він є основний. Це етап, коли ЗМІ реформувалися, але тепер треба утримати ці реформовані видання, щоб у них був оптимістичний підхід, щоб вони розуміли, як їм розвиватися далі і куди іти», - наголосив Голова Держкомтелерадіо.

Олег Наливайко навів статистичні дані щодо реформованих видань станом на 20 вересня 2019 року. За даними моніторингу Держкомтелерадіо, на сьогодні реформовано 611 видань, що становить майже 96% від загальної кількості державних та комунальних ЗМІ, які реально виходили на кінець 2018 року. Це, зокрема, 566 комунальних, що становить 97% від загальної кількості комунальних видань, які реально виходили на кінець 2018 року, 45 державних, що складає близько 91% від загальної кількості державних видань, які виходили.

Голова Держкомтелерадіо зазначив, що цифра 97% говорить сама за себе, а решта 3% - це ті випадки, коли не вдалося «переламати» місцеву владу, яка по деяких виданнях спрацювала за принципом «якщо не наше, то нічиє». В силу різних юридичних спорів, судів ці ЗМІ не змогли реформуватися, але їхні колективи мали бажання і надалі випускати свої видання. Тому частина видань із цих 3 відсотків змінила назву, формат, але залишилася в інформаційному полі. І така ситуація була теж прогнозована.

Участь у круглому столі взяли представники місцевих ЗМІ, громадських організацій, медіа юристи та медіаексперти. Модератором заходу була виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світлана Єременко. Учасники круглого столу обговорили питання покращення професійного рівня регіональних журналістів та інформування громадян, дотримання ними стандартів журналістики та Кодексу журналістської етики. 

Захід відбувся в рамках проекту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Урядовий портал