Previous Next

Осінній призов: озвучили план для Полтавщини

Надрукувати

В області на строкову військову службу восени 2019 року призвуть понад 600 юнаків, з яких до Збройних сил України – 385 осіб, Національної гвардії — 182, Державної прикордонної служби — 75 і Державної спеціальної служби транспорту України — 20 осіб.

Про це на засіданні обласної призовної комісії поінформував начальник відділу комплектування та призову на військову службу заступник військового комісара Полтавського обласного військового комісаріату Владислав Литовченко.

«Під час осінньої кампанії з обласного збірного пункту до військ буде призвано понад 600 осіб, але на обласний збірний пункт повинно прибути, з урахуванням визначеного резерву, понад тисяча юнаків для проходження відбору. Призовники, яким надійшли повістки від районних військових комісаріатів, зобов’язані з'явитися до призовної дільниці в установлені терміни, зазначені в повістці. Якщо повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані в 10 денний термін із дня початку призову, тобто до 10 жовтня, з'явитися самі», – сказав Владислав Литовченко.

Він нагадав, що в Україні 1 жовтня розпочинається черговий призов на строкову військову службу громадян, які мають призовний вік 20-27 років.

За словами Владислава Литовченка, всіх, хто буде призваний до лав ЗСУ, направлять у навчальні центри.

«Призвані на строкову службу юнаки до участі в операції Об'єднаних сил не залучаються. Призов молодого поповнення для комплектування ЗСУ сплановано провести лише через навчальні центри. Тобто всі юнаки, яких призвуть до лав Збройних сил України, 100% будуть направлятися тільки в навчальні центри для проведення відповідної підготовки», – наголосив Владислав Литовченко.

Особливістю осіннього призову 2019 року буде два етапи відправлення молодого поповнення до війська. Перший етап – у жовтні, другий – у грудні.

«Завершення першого етапу триватиме з 7 по 10 жовтня. Маємо відправити 58% призовників від загальної кількості. Другий етап – кінець листопада. Завершиться він 4 грудня. Нині в усіх районах створили призовні та медичні комісії. Вони почнуть роботу з 1 жовтня», – додав Владислав Литовченко.

Т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло наголосив, що явка громадян, які підлягають призову, залишається вкрай низькою.

«З року в рік ми маємо одні й ті ж проблеми. Неодноразово відправляли пропозиції щодо змін у законодавстві, зокрема про посилення відповідальності за ухилення від служби призовників. Тому ще раз напрацюймо наші пропозиції й  направимо їх уряду. Питання призову –одне з найболючіших. Молоде поповнення не забирають у зону бойових дій, їх навчають, як діяти у відповідних умовах. Всі, хто ухиляються від служби, нестимуть не лише адміністративну відповідальність, а й кримінальну», – сказав Олег Пругло.

Найкраще спрацювали призовні комісії Великобагачанського, Гадяцького, Диканського, Зіньківського, Козельщинського районів та Кременчука і Горішніх Плавнів.

Низькі показники – в Машівському, Оржицькому, Гребінківському, Глобинському, Чорнухинському районах і Полтаві.

«Проблеми виникають з низки причин. Наприклад, у Глобинському районі поліція не допомагає військкомату з'ясовувати причини неявки та розшуку призовників. Виконком Миргорода не проводить оповіщення призовників. Також не допомагає й поліція. У Чутівському районі виконкоми сільських та селищних рад не забезпечують своєчасне оповіщення юнаків. У Новосанжарському районі не забезпечується розшук призовників, що ухиляються від призову поліцією», – сказав обласний військовий комісар, полковник Дмитро Губський.

Загалом в області призову підлягають понад 13 тисяч осіб. Планове завдання осінньої кампанії – понад 600 осіб.