Із жовтня 2019 року українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків

Надрукувати

Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з готівкового обігу з 1 жовтня 2019 року, повідомляє Національний банк України.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше. Про це під час брифінгу розповів заступник Голови Національного банку України Сергій Холод.

«Із 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою, – сказав він. – Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку».

Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень  та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

 Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексної оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні. У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними, – пояснюють банкіри.

Правила заокруглення розрахунків

Як наголосив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

Заокруглення відбуватиметься за простим математичним правилом:

Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься.

Низка підприємств торгівлі та сфери послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення, інші – використовують власні бонусні програми лояльності (індивідуальні гаманці), куди зараховуються решта копійок у разі згоди покупця.