Previous Next

У Полтаві відзначили 30 років Народному Руху України

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського організували урочисті збори, присвячені 30-річчю утворення Народного Руху України.

«30 років – це вже заявка на історію, це зміна покоління. Тобто минув відрізок часу, який підтвердив, що Народний Рух був не тільки передвісником, а й втілювачем Незалежності України», – такими словами привітав рухівців історик, директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко.

8-10 вересня 1989 року сталася одна із найважливіших подій в історії України ХХ століття – Установчі збори Народного Руху України. Протягом вересня, жовтня, листопада, грудня 1989 року осередки Руху густою сіткою покрили територію України, зокрема й Полтавщини.

Цю організацію тодішня радянська влада дозволила легалізувати з надією контролювати проукраїнські сили й зберегти Радянський Союз. Але саме Рух, незважаючи на комуністичний режим, став найголовнішою організаційною силою, що сприяла здобуттю Україною незалежності.

В Установчих зборах взяли участь і полтавці. Серед них була Зоя Коваленко. На нинішні урочистості в Полтаві вона одягнула сукню, в якій і брала участь в історичній події.

«Так, ця сукня – раритет, – сказала пані Зоя. – Тоді було дуже багато сподівань. І вони не були даремні: не було б Руху – не було б Незалежності України».

Предтечею Руху на Полтавщині був клуб «Рідне слово». Його у 1987 році створив Микола Кульчинський. Згодом він очолив Полтавську міську організацію Руху, а згодом став головою обласної організації.

«Ми готували людей до створення Руху через вивчення рідної історії, культури, – розповів Микола Кульчинський. – Через те полтавський Рух був одним із найсильніших організаційно та ідейно на Лівобережній Україні. Коли розкололи Рух, то від нашої організації відділилися тільки дві районі організації. Нашою метою стала Незалежна Україна, де б дотримувалися права людини, щоб розвивалася ринкова економіка, хоча тоді ми багато чого не розуміли, мали дуже світлі, фантастичні уявлення».

Священник Православної Церкви України отець Микола Храпач – один із перших рухівців. «Завдяки рухівцям ми відкрили нашу першу парафію в Полтаві – Святопокровську, – згадує отець Микола. – З членів Руху створили братство православних, їздили територією області й створювали осередки нашої церкви. Ми тоді були єдині, бо всі боролися за Україну. І Народний Рух, і Православне братство, і «Рідне слово», і наші жіночі організації».

На урочистостях грамоти ветеранам Руху вручили заступник голови обласної ради Анатолій Ханко та заступник начальника управління – начальник відділу комунікацій з громадськими об’єднаннями управління з питань внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Отич.

«Ми знаємо вас як людей, які виборювали незалежність України, – звернувся до рухівців Олександр Отич. – Ви боролися не за гроші, не за якість статки. Серед вас немає олігархів. Історію рухають люди, які продукують ідеї».

Урочистості провів ще один ветеран Руху Олег Пустовгар. Нині він представник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Відзначення 30-річчя Руху в Полтаві відбулось за ініціативи Українського інституту національної пам’яті, за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, Департаменту культури і туризму облдержадміністрації, Державного архіву Полтавської області.