У межах державної програми 18 сімей осіб з інвалідністю ІІ групи з числа учасників бойових дій на території інших держав поліпшили житлові умови

Надрукувати

У 2018-2019 роках за рахунок коштів, виділених області з державного бюджету в сумі 14,5 млн грн, поліпшили житлові умови 18 сімей осіб з інвалідністю ІІ групи з числа учасників бойових дій на території інших держав. Вони відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на позачергове забезпечення житлом.

У межах державної програми, запровадженої з 2018 року, забезпечення житлом здійснюється шляхом виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (далі-грошова компенсація).

Порядок призначення й виплати грошової компенсації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 №214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» (далі-постанова).

Дія постанови поширюється на осіб з інвалідністю І-ІІ груп із числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних із перебуванням у таких державах, та які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на обліку за місцем проживання відповідно до Житлового Кодексу Української РСР станом на 1 січня 2018 року.

Облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, здійснюють виконавчі комітети районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад.

Призначення грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення вказаній пільговій категорії здійснюють уповноважені комісії, створені за рішенням виконавчих комітетів міських, районних у містах рад або за розпорядженням голови районної державної адміністрації.

Для розгляду уповноваженими комісіями питання призначення грошової компенсації до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку подається заява про призначення грошової компенсації. До заяви додаються копії:

1) документа, що посвідчує особу;

2) посвідчення встановленого зразка, що підтверджує статус;

3) довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності;

4) постанови військово-лікарської комісії, в якій визначений причинний зв’язок отриманих поранень, контузій, каліцтв чи захворювань;

5) згоди членів сім’ї (крім малолітніх до 14 років) та неповнолітніх до 18 років) дітей), на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації;

6) документів, що посвідчують родинні стосунки між заявником і членами його сім’ї, на яких нараховується грошова компенсація, та які разом перебувають на квартирному обліку.

Грошова компенсація зараховується на спеціальні рахунки заявників, відкриті в ПАТ «Державний ощадний банк України» та використовується протягом року на придбання у власність самостійно обраного житла у будь-якому населеному пункті України.

Департамент соціального захисту

населення облдержадміністрації