Previous Next

У Полтаві відзначили 75-ту річницю проведення операції «Френтік»

Надрукувати

На території філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації відбулося відзначення 75-ї річниці проведення спільної повітряної стратегічної операції «Френтік» із Полтавського аеродромного вузла.

Із цієї нагоди на території закладу відкрили тематичний пам’ятний знак, заклали капсулу з посланням майбутнім поколінням, які відзначатимуть 100-річчя операції «Френтік». Учасники військово-історичних клубів із Харкова, Києва, Лубен, Оржиці організували реконструкцію бойових подій, що відбулися в ніч із 21 на 22 червня 1944 року, коли на аеродром «Полтава» налетіли німецькі бомбардувальники.

– У межах операції «Френтік» із червня по вересень 1944 року американські літаки Boeing B-17 «Летючі фортеці» виконували бойові завдання. Базувались на Полтавщині. Це була дуже важлива й потужна операція. Крім того, вона сприяла встановленню й зміцнила відносини між жителями Миргорода, Полтави, Пирятина, Нових Санжар й американськими авіаторами. Нині бачимо, як розвивається музей, як сприяє національно-патріотичному вихованню. Дякую директору закладу, його колегам, меценатам і волонтерам, які докладають зусиль для розвитку музею, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

– 75 років тому спільні дії американських і радянських пілотів ознаменували боротьбу проти загального зла, яке на той час намагалося знищити світову цивілізацію. Нині українське військо за допомогою західних союзників і, зокрема, Сполучених Штатів Америки, виступає щитом Європи, – зауважив радник заступника голови Офісу Президента України Василь Павлов.

На урочистості приїхали представники Посольства США в Україні – полковник старший офіцер оборони, аташе з питань оборони Квінн Воффорд, аташе з питань повітряної оборони Райан Квінн й аташе з питань оборони Тревор Герстерн. Вони взяли участь у покладанні квітів до пам’ятних знаків, встановлених на честь 75-річчя й 50-річчя проведення операції «Френтік», пам’ятника загиблим військовослужбовцям під час повітряного нальоту німецької авіації. Також до заходів долучилися директор Національного військово-історичного музею України Андрій Іллєнко, український актор і режисер, народний артист України Володимир Талашко, який зіграв Сергія Скворцова у фільмі «В бій ідуть лише старики».

– На пам’ятному знаку, який ми сьогодні відкрили, відображені всі аеродроми Полтавщини, де базувалися американські літаки, – аеродроми Полтави, Миргорода, Пирятина. Є й Нові Санжари, де тоді розміщувався шпиталь, в якому лікували поранених американських льотчиків. Дизайн пам’ятника розробляли ми з моїм колегою, інженером Дмитром Кандибою. Профінансував його виготовлення і встановлення Валерій Головко, – розповів завідувач філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації Віктор Дейнега. – Операція «Френтік» мала дуже важливе значення в Другій світовій війні, адже під час її проведення наносилися бомбові удари по стратегічних об’єктах Німеччини і держав-сателітів, зокрема по нафтопереробних комбінатах, авіаційних промислових заводах. Загалом проводилося сім операцій «Френтік». У перекладі назва означає «шалений», «несамовитий», адже під час таких операцій відбувався великий масований наліт, після якого нічого в робочому стані не залишалося.

Після урочистостей на території музею у Полтавському міському будинку культури організували святковий концерт за участю Національного Президентського Оркестру і музейний театралізований флешмоб.