На Форумі видавців у Львові полтавка прочитала лекцію про Івана Котляревського

Надрукувати

У межах 26Book Forum завідувач відділу краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського Марина Федорова прочитала лекцію про нашого земляка, зачинателя нової української літератури.

Згадала й про те, як нещодавно у Полтаві відзначали 250-річчя від дня народження Івана Котляревського. Аби зацікавити львів’ян, вона провела паралелі між Львовом і Полтавою.

«Я шукала цікаві факти. І одним із таких був той момент, що Іван Франко цікавився наявністю у Львові примірників «Енеїди», саме першого видання 1798 року», – сказала Марина Федорова.

Вона розповіла про перші краєзнавчі читання «Будеш, батьку, панувати», які проводили в Полтаві протягом двох днів. Вони мали кілька напрямків: «Полтавщина часів Котляревського», «Вплив Івана Котляревського на сучасність», «Історія сьогодення творів Івана Котляревського», «Спадщина Івана Котляревського у фондах бібліотек».

«Ми багато говорили про класика літератури. До наших читань долучилися історики, краєзнавці, науковці, музейники. Учасниками заходу стали наші колеги з Сумщини та Одещини, шанувальники творчості Котляревського. Наш читач Віктор Самородов приніс унікальний пиріг, який випекли з борошна під назвою «Котлярівна», – розповіла Марина Федорова.