• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Сучасна молекулярно-генетична діагностика туберкульозу на Полтавщині не використовується на повну

Цього року Полтавська область для клініко-діагностичних лабораторій медичних округів отримала 4 системи Gene-Xpert, що допомагають швидко виявляти туберкульоз. Тест-система молекулярно-генетичної діагностики дуже ефективна і дозволяє отримати результат протягом доби та своєчасно призначити коректну схему лікування небезпечного соціального захворювання. Але, на жаль, із 1100 вартісних картриджів використали лише четверту частину. Тому сьогодні на нараді у т.в.о. голови Полтавської облдержадміністрації обговорили питання епідеміологічної ситуації щодо туберкульозу в області й тестування соціально незахищених верств населення при появі перших же симптомів.

За словами фтизіатрів, захворюваність на всі форми туберкульозу за півроку на Полтавщині зменшилась на 21 % і становить майже 22 випадки на 100 тисяч населення. Показник по Україні більший – 25,9. Проте зростання рівня захворюваності відбулося в 9 районах області. Найвищі показники – в Диканському, Козельщинському, Решетилівському, Пирятинському та Машівському районах.

Кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз за останні 5 років зменшилась у 2 рази – із 414 зареєстрованих хворих у 2014 році до 192 у 2018 році. У першому півріччі 2019 року вже зареєстровано 136 мультирезистентних хворих. Смертність від усіх форм туберкульозу в Полтавській області має тенденцію до зниження і є на одному рівні з показниками по Україні.

«Зменшення показників захворюваності і втішають, і насторожують водночас, – говорить в. о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Курилко. – Зменшення числа хворих часто свідчить про проблеми виявлення та діагностування інфекції».

На Полтавщині з’явилася можливість якнайшвидше діагностувати туберкульоз. У лабораторіях чотирьох міст – Полтави, Кременчука, Миргорода та Лубен – за кошти Глобального фонду встановили тест-системи Gene-Xpert та закупили 1100 Ultra картриджів (70 доларів США за один). Завдяки їм проведено 744 дослідженнь біоматеріалу, виявлено 287 хворих на туберкульоз. Але використано лише 235 картриджів із 1100.

«Термін придатності цих вартісних картриджів закінчується в листопаді цього року. Їх використали лише четверту частину, – наголосив т.в.о. голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло. – Тобто нам безплатно надали таку унікальну можливість по-новому діагностувати соціальну хворобу, а ми нею не користуємося. Особливо вражає, що деякі райони не надіслали на дослідження жодного біологічного матеріалу. Це свідчить про те, що з боку керівництва територіальних громад області та фахівців первинного рівня медичної допомоги не достатньо приділяється увага до ранньої діагностики туберкульозу. Тому після апаратної наради в усі адміністрації надійде доручення за моїм підписом про активізацію роботи з анкетування населення щодо туберкульозу. І те, чого ми не змогли зробити за рік, нам доведеться зробити за півтора місяця, щоб використати дороговартісне обладнання на повну. Головне – не допустити поширення туберкульозу, адже один не виявлений хворий може інфікувати близько 20 осіб навколо себе».

Слід зауважити, що станом на 11 вересня не направлено жодного зразка біологічного матеріалу на дослідження з 11 районів області: Гадяцького, Гребінківського, Диканського, Зіньківського, Карлівського, Кобеляцького, Козельщинського, Лохвицького, Семенівського, Шишацького та м. Горішні Плавні. Відсутня інформація про проведення скринінгового анкетування пацієнтів у Диканському, Кобеляцькому, Новосанжарському та Чорнухинському районах.

Юрій Курилко зауважив, що хворі на туберкульоз повністю забезпечені ліками і специфічним лікуванням. Відбулася інтеграція протитуберкульозної служби в загально-лікувальну мережу та розширення амбулаторного лікування в місцях, зручних для пацієнтів. Кількість хворих, які з першого дня почали лікування амбулаторно, досягла 48 % – це один із найкращих показників в Україні. Тому й відбулася реорганізація ліжкового фонду. 1 жовтня в області будуть функціонувати 420 ліжок для хворих на туберкульоз, що вдвічі менше, ніж 7 років тому.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk