Previous Next

На Полтавщині збільшується кількість пунктів видачі антиретровірусної та замісної терапії

Надрукувати

Із травня 2019 року працівники Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації та Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом розпочали серію моніторингових візитів у райони. Мета поїздок – з’ясувати доступність для населення консультацій і безкоштовного тестування на ВІЛ/СНІД та стан профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини в області.

На засіданні Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності обговорили результати цих моніторингів.

На диспансерному обліку, станом на 1 вересня, в області перебуває 3566 ВІЛ-інфікованих. За перше півріччя 2019 року 188 осіб отримали статус уперше.

«На жаль, основна маса позитивних виявляється на пізніх клінічних стадіях (3-4) вже за наполяганням медичних працівників. За 6 місяців нинішнього року 38 жителів Полтавської області визнані хворими на СНІД, – розповідає головний лікар Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Світлана Нестеренко. – Було б краще, якби про свій статус люди дізнавалися раніше – в період безсимптомної першої стадії, коли ще актуальна терапія. Тому тут велика надія покладається на первинну ланку медицини, сімейних лікарів, які мають тестувати всіх своїх пацієнтів».

На Полтавщині вже створено 19 сайтів (пунктів) із видачі препаратів антиретровірусної терапії. Ще один скоро з’явиться у Шишаках. Це не просто кабінети довіри: у них працюють лікарі, які контролюють процес лікування ВІЛ-інфікованих пацієнтів, забезпечують їх препаратами і надають психологічну підтримку.

За словами в.о. директора БО «Меридіан» Ростислава Федія, на Полтавщині також почали відкривати пункти замісної підтримувальної терапії для жителів віддалених населених пунктів. На початку року такий «сайт» з’явився в Лохвиці, влітку – в Хоролі. Вже 8 осіб із наркотичною залежністю з цих районів отримують препарати, які дозволяють позбутися опіоїдної залежності й повернутися до повноцінного життя.

На координаційній раді Департамент охорони здоров’я ОДА разом із неурядовими благодійними організаціями домовилися до кінця року провести цикл інформаційно-просвітницьких семінарів для сімейних лікарів міст та районів області з питань профілактики ВІЛ/СНІДу та нарконезалежності, своєчасної діагностики, зокрема опортуністичних інфекцій.