Підтримка сімей із новонародженими дітьми

Надрукувати

У рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Забезпечення соціального захисту та відповідального батьківства в Україні» згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України та ООН із обслуговування проєктів (далі - ЮНОПС) і Дитячим фондом ООН у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства майже рік в області успішно реалізується пілотний проект із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від  20.06.2018 року № 512.

Проєкт передбачає, що на кожну новонароджену дитину в пологовому відділенні під час народження безкоштовно видається одноразова натуральна допомога у вигляді пакунку з необхідними в перший період життя дитини речами.

Департаментом соцзахисту населення облдержадміністрації забезпечено планування обсягів допомоги, своєчасне фінансування, розподіл/перерозподіл пакунків між пологовими будинками/відділеннями, співпрацю з ЮНОПС та пологовими будинками з питань доставки пакунків, а також постійний моніторинг забезпеченості закладів охорони здоров’я одноразовою натуральною допомогою. Завдяки зазначеним заходам усі                 15 пологових будинків/відділень Полтавщини забезпечені достатньою кількістю «пакунків малюка» (місячний запас).

Із початку дії проєкту в області видано 9 016 пакунків, у тому числі в 2019 році – 5810 (пологовими будинками – 5 774, управліннями соціального захисту населення – 36).

Видачу «пакунків малюка» забезпечено безпосередньо в пологових будинках/відділеннях області, а жінки, які приїхали на Полтавщину з інших регіонів не отримавши пакунки, народили вдома або в яких були екстрені пологи в місцевих лікарнях, забезпечуються пакунками через управління соціального захисту населення за фактичним місцем проживання/перебування новонародженої дитини. Для отримання натуральної допомоги необхідно не пізніше, ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини, подати до управління соціального захисту населення заяву, копію свідоцтва про народження дитини та довідку з пологового будинку про те, що пакунок жінка не отримала.

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації Л.В. Корнієнко