• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Миргороді фермери з усієї України обговорювали перспективи ринку землі

250 представників малих і середніх аграрних підприємств із 12 областей України 22 серпня зібралися на першому на Полтавщині всеукраїнському форумі фермерів.

Ціль – формування пропозицій до органів влади щодо розвитку земельних та аграрних відносин в Україні, створення адекватного ринку землі після скасування мораторію на її продаж.

«Не секрет, що нова влада оголосила про запровадження обігу землі. Малі та середні аграрії не проти цивілізованого ринку земельних відносин, але не в тих умовах, що є зараз, – розповідає Дмитро Гриб, голова фермерського господарства Полтавського району «Райдуга». – Спочатку треба подолати корупцію, внести зміни до багатьох законодавчих актів, в країні має бути верховенство права, тільки тоді може бути чесний і прозорий ринок землі. Це ж не продуктовий ринок, на якому пиріжками торгують. Земля – це багатство народу, яке не можна продати будь-кому».

Іван Панасенко із Кременчука – фермер із чималим досвідом – з острахом чекає зняття мораторію на продаж землі. Адже після цього 170 гектарів землі запасу, якими він нині розпоряджається на правах оренди, не зможе купити – немає коштів. І боїться, що гектари перейдуть у руки великих компаній чи холдингів.

І таких стурбованих фермерів на форумі більшість.

«Ми дуже хотіли, щоб на нашому зібранні були представники влади. 16 серпня ми написали листа й запросили на форум президента Володимира Зеленського особисто чи хоча б представника його нової команди, щоб донести наші думки, – говорить голова ПОГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» Василь Бурлака. – Але ми все одно передамо в Київ резолюцію форуму. А якщо треба то й у Київ поїдемо, щоб інтереси фермерів теж враховували».

На форм приїхали науковці зі столиці. У своєму виступі заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Віталій Саблук сказав, що ринок землі має бути соціально орієнтованим і доступним, зокрема, для малих і середніх фермерів.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Сергій Фролов теж прийняв запрошення фермерів.

 «Цивілізований обіг земельних ресурсів має бути: чим довше буде мораторій, тим більше буде спекуляцій, – сказав пан Фролов. – Але перед тим, як запускати продаж земель, треба прийняти чимало законодавчих актів, створити земельний банк. Щоб ті ж малі сільськогосподарські виробники мали пільгове кредитування на довгі роки, щоб вони мали можливість придбати не лише землю, а й техніку, могли застосовувати нові технології і вести свій бізнес по-білому».

На форумі фермери не стримували емоцій, адже деякі представляють цілі династії – нічого іншого крім обробляти землю не вміють. У своєму зверненні до влади, яке передадуть президенту, вони зазначили питання захисту інтересів малих і середніх аграріїв. Серед них:

  • повернення механізму акумуляції ПДВ;
  • формування державної кредитної політики для малих і середніх с/г виробників;
  • соціальний розвиток села;
  • зменшення податкового навантаження;
  • рівного права бути суб’єктом господарювання для фізичних і юридичних осіб.

Фермери певні, що прийняття на законодавчому рівні цих заходів дасть можливість ліквідувати корупцію в земельних питаннях, сприятиме збереженню родючості українських чорноземів, підвищенню ефективності аграрного сектору економіки та збереженню навколишнього середовища. Щоб це довести аграрії заявили про готовність зібрати ще один форум, тільки вже в Києві. А щоб їх думки почули, бажають бачити серед радників президента своїх представників.  

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk