Previous Next

В обласному центрі відродили «Полтавську Петлюріану»

Надрукувати

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського  презентували збірку «Полтавська Петлюріана». Уклали її за матеріалами наукової конференції «Полтавська Петлюріана»: Дев’яті Петлюрівські читання», яка відбулася в обласному центрі в травні минулого року.

«Дуже приємно, що нарешті відродили «Полтавську Петлюріану». У книзі багато наших, напрацьованих роками матеріалів. З’явилася можливість опублікувати статті не лише про період  української революції 1917-1921 рр., а й про багатьох видатних діячів тих часів. До цієї серії ввійшли не тільки публікації авторів з Полтави, а й з районів. Тематичний діапазон напрацювань дуже широкий», – розповів заступник директора – начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

Автори та доповідачі Дев’ятих Петлюрівських читань у своїх дослідженнях намагалися спростувати численні міфи і стереотипи, пов’язані з іменем Голови Директорії, Головного Отамана Армії УНР Симона Петлюри”. Ініціаторами проведень читань з 1992 року було товариство «Просвіта».

«Мені приємно, що наша ініціатива не пропала, а й далі продовжує жити. І як результат ми бачимо нову збірку. В ній дослідження епохи, коли українці боролися за своє національне і соціальне визволення від Російської імперії. І це велика праця всіх, хто брав участь у Дев’ятих Петлюрівських читаннях», – розповів голова Полтавського обласного осередку «Просвіта» Микола Кульчинський.

На презентацію прийшли історики, науковці та краєзнавці. Кілька примірників подарували краєзнавчому музею.