Previous Next

До Полтави прибула делегація з китайського нафтового округу Карамай

Надрукувати

За ініціативи китайської сторони в Полтавській обласній державній адміністрації відбулася зустріч бізнесменів та представників уряду Китайської Народної Республіки, зокрема з округу Карамай, яке славиться масовим видобутком нафти. У Полтаві делегацію зустрічає керівництво адміністрації, представники бізнесу, виробники сільськогосподарської продукції та науковці з трьох полтавських вишів.

«Співпраця КНР із Полтавською областю вже налагоджена і плідна, багато наших промислових та сільськогосподарських підприємств напряму працюють із китайськими підприємствами. Обіг коштів у рік складає до 112 мільйонів доларів, – розказав на зустрічі т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло. – Разом із тим на 34 мільйонів доларів купується китайська продукція полтавцями. Але можливості для розширення співпраці є, і ми раді вітати жителів регіону Карамай на полтавській землі. Певен, що ця зустріч буде плідною, й після неї будуть конкретні домовленості про співпрацю не лише в сфері видобутку нафти та газу, а й в сільському господарстві та науці».

На Полтавщині вже працює китайська компанія «Бейкень енергетика Україна», яка надає послуги з видобутку нафти - газу й планує побудувати  25 свердловин у Полтавській та Харківській областях. Ця фірма запропонувала розшити співпрацю в інших галузях життя й запросила до Полтави делегацію з Карамаю.

«Дякую за теплу зустріч й запрошення до Полтави, – сказав секретар керівництва Міністерства промисловості та інформатизації КНР, представник кількох кампаній Карамай Ланг Веньйон. – Хочу щоб зустріч була плідною, ми зможемо обговорити всі моменти подальшої співпраці. І, звісно, розкажу вам про наш край. Місто побудоване на нафті, тому наш досвід дуже переплітається з досвідом жителів Полтавщини».

Китайська делегація для наглядності показала полтавцям фільм про Карамай, його життя, населення, природу і головне – видобуток нафти. За словами Ланг Веньйона, у районі Крамая живе всього 500 тисяч жителів. Округ знаходиться в стратегічно важливій індустріальній зоні – так званому  «шовковому шляху». У 1955 році там вперше знайшли нафту, а вже зараз є 6 дослідних інститутів, 200 тисяч спеціалістів працюють саме в сфері видобування природних копалин.

«Одним словом – розвиток видобувної галузі у нас в крові, - сказав Ланг Веньйон. – Близько 15 мільйонів тонн нафти добуваємо в рік, також в регіоні є нафтовий пісок, вугілля та метан. Щоденно 25 рейсів із Карамаю відправляються в крупні міста КНР, крім того у місті знаходиться штаб-квартира найкрупнішого банку країни, в якому обслуговуються всі нафтові компанії».

Тому однією із перших тем для співпраці між Полтавою та Карамай є саме видобуток корисних копалин, адже у Полтавській області добувається близько 40% українського газу. Про потенційну співпрацю у сфері сільського господарства китайській делегації розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов:

«Полтавська область – основний виробник зерна в країні (6 мільйонів тонн). Ми вже постачаємо кукурудзу в Китайську Народну Республіку й готові працювати по прямим договорам. Крім того на Полтавщині виробляють в рік 800 тисяч тонн молока, близько 10 підприємств мають зв’язки з Китаєм. Але найбільше зацікавлені експортувати вам органічну продукцію, адже близько 30 сертифікованих підприємств уже продають екологічні продукти в країни Європи та Азії».

Представники крупних полтавських підприємств на зустрічі з іноземною делегацією більш конкретно розповіли, яку саму продукцію готові постачати в КНР. Зокрема, партію сухого молока та мінералізованої сироватки, органічну олію, ковбасні вироби, м’ясну продукцію, сири. А представники Полтавської торгово-промислової палати пообіцяли сприяти в налагодженні стосунків із приватними фірмами.

Крім того з китайськими колегами в адміністрації мали змогу поспілкуватися викладачі трьох полтавських вишів (медичної та аграрної академій, технічного університету).

У ході неофіційного спілкування Олег Пругло подарував Ланг Веньйону українських вишитий рушник, а той у свою чергу передав на зберігання в Полтавську ОДА символ Карамаю – місцевий килим із зображенням національного парку.