Previous Next

У Полтаві відбулася наукова конференція до Дня Незалежності України

Надрукувати

Напередодні відзначення Дня незалежності України в Полтаві провели наукову конференцію за темою «28-ма річниця проголошення незалежності України: здобутки та перспективи».

На зібранні нагадали про головні принципи незалежних громадян та країни в цілому. В обговоренні взяли участь представники влади, історики, громадськість, науковці та юристи.

«За два дні ми відзначатимемо найбільше державне свято – День незалежності нашої країни. Доля України – це доля кожного з нас, майбутнє наших дітей, онуків, тому ця тема близька кожному. Згадуємо 90-ті роки минулого століття. Тоді було проголошено нашу незалежність. І нині ми продовжуємо її відстоювати та  рухатися вперед. Хто б що не казав, але наша держава має свої символи, закони та традиції. І на нинішньому зібранні говоритимемо  про нагальні проблеми сьогодення», – зазначив Микола Білокінь.

Не випадково місцем проведення конференції обрали Полтавську державну аграрну академію. Як зауважив завідувач кафедри маркетингу ПДАА Володимир Писаренко, саме в приміщенні цього вишу знаходилося Пересопницьке Євангеліє, на якому всі президенти незалежної України складали присягу.

«У цій залі сильна енергетика, тут не можна казати неправду. Тож наша розмова буде відвертою», – сказав Володимир Писаренко.

 Про реформування органів місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою розповів радник із децентралізації Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Ісип. Зауважив, що є багато проблем, які потрібно вирішувати в суспільстві, владі, економічних процесах, для того щоб добробут та комфорт проживання кожного покращувався. Тож права, які мають українці та інститути державності, потрібно цінувати. Саме вони дають підстави для розвитку країни в тому напрямку, про який мріяли наші предки. І додав, якщо ми не будемо спілкуватися один із одним, то ніколи не побудуємо громадянського суспільства.

   «За радянських часів всі звикли жити за вказівками згори. Нині ж будується громадянське суспільство, яке діятиме так, як домовилися один з одним», – сказав Олександр Ісип. 

  Про етапи українського державотворення розповіла доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін ПДАА Тамара Шаравара.

«Є багато ознак державності, які має Україна. Здобуті вони не легко, потом, кров’ю та нашими руками. І найголовніше – це суверенність.  Ті ж події, що нині переживає країна, мають ще більше нас об’єднати. І, звісно,  викристалізується новий світогляд. Підростає молоде покоління, яке, до слова, завзятіше та патріотичніше. І саме молодь надихає нас не просто дбати про державу, а берегти її», – сказала Тамара Шаравара.

Тематичні круглі столи до Дня Незалежності в Полтаві проводять за ініціативи Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації щороку.